«Центр повинен дихати життям»

Про роботу молодіжного центру або чому молодь є каталізатором успіху

Явища

Оля Манюк

1-го червня у Чернівцях відбудеться офіційне відкриття «Резиденції молоді». Тим часом журналісти Weche відвідали передвідкриття резиденції та познайомилися з директоркою молцентру Світланою Олексійчук. Про всеукраїнський молодіжний центр, співпрацю міської ради та молоді, а також про краудфандинг читайте у нашому матеріалі.

Odoo CMS - велика картинка

Про роботу всеукраїнського молодіжного центру

Євген Бондаренко, виконувач обов’язків директора всеукраїнського молодіжного центру

Всеукраїнський молодіжний центр – державна установа створена у 2019 році. Ми є першою державною установою з питань молоді. Це справді дуже революційний крок для державної внутрішньої політики. 

Завдання Міністерства молоді та спорту, в першу чергу, – працювати над стратегією молодіжної політики, взаємодіяти з іншими Міністерствами, напрацьовувати вектори руху та виконувати багато інших нормативно-правових документів. Крім того – лобіювати на законодавчому рівні прийняття Закону «Про основні засади молодіжної політики». Цей закон говорить, чим є молодь в Україні, як буде розвиватися молодіжна політика. Закон забезпечує реалізацію прав кожного громадянина та молоді у державі.

Всеукраїнський молодіжний центр є практичною установою, яка реалізує політику на державному рівні щодо стратегії, яка була підготовлена міністерством. Про що це говорить? Всеукраїнський молодіжний центр вибудовує трирівневу систему, яка теж прописана в законі: всеукраїнський рівень, обласний та локальний.

Odoo CMS - велика картинка

Локальний рівень – це місце, куди кожна молода людина приходить і проводить свій час. Обласний молодіжний центр потрібен для того, щоби локальний та інші молодіжні центри Чернівецької області почали між собою мережувати та взаємодіяти. Другий момент – розвиток участі молоді. Ми маємо розуміти, що молодіжні ради – це не агенція свят, як це відбувається у деяких містах. Це, справді, консультативно-дорадчий орган, готовий аналізувати сферу всіх політик міста та включатися до них. 

Неможливо говорити про розвиток міста без врахування запиту молоді. Я сподіваюся, що Чернівці можуть стати прикладом молодіжної політики в місті. Чому Львів дозволяє собі мати мережу з 4-х молодіжних центрів із сучасними лабораторіями, модернізованими бібліотеками та всім іншим? Ніколи в житті не повірю, що Чернівці не зможуть собі такого дозволити. Але для цього необхідно замислитися та зробити великий крок.

Odoo CMS - велика картинка

Про резиденцію та комунікацію з молоддю

Світлана Олексійчук, новопризначена директорка КУ Молодіжний центр «Резиденція молоді»

Я була в багатьох молодіжних центрах і можу сказати, що недостатньо однієї бібліотеки. Центр повинен дихати життям. Молодіжний центр створений для того, аби кожен ставав краще, реалізовував себе. У нас буде співпраця у різних сферах: з громадськими організаціями, пошук грантів, пошук нових можливостей, спілкування один з одним.

Ми проти шаблонних заходів. Ми хочемо навчати та навчатися разом. У нас є декілька варіантів роботи центру. Ми хочемо вислухати активну молодь, як вона бачить роботу центру. 

Odoo CMS - велика картинка

Резиденція молоді – нестандартна державна установа, тому перш за все ми хочемо йти на зустріч молоді. Розуміємо, що вдень уся молодь або на парах, або на уроках, або мають особисті справи. Молодь зможе приходити в резиденцію у будь-який час, студенти активізуються більше у вечірній. Тому графік роботи центру орієнтований на другу половину дня. 

Розраховуємо на те, що відвідувачі будуть заповнювати вхідну анкету, куди молодь зможе вносити свої пропозиції за 10 днів до початку заходу. Ми відкриті до пропозицій щодо заходів, та будемо намагатися втілювати всі запропоновані ідеї. 

А комунікувати ми будемо через соцмережі та засоби масової інформації. 

Про співпрацю міста та молоді

Юрій Лесюк, профільний заступник міського голови 

Міська рада зацікавлена в тому, щоби найближчим часом ми змогли залучити енергію молоді. На мою думку, влада, у тому числі міська рада, має бути звичайним сервісним центром, який допомагає людям вирішувати їх проблеми. Для того, щоби реалізовувати плани молодіжної політики, потрібні додаткові інституції. Ці інституції вже створені: маємо керівництво, маємо молодіжний парламент – консультативно-дорадчий орган. Необхідно забезпечити реалізацію всіх побажань, які перейдуть до міського голови.

Odoo CMS - велика картинка

Про краудфандингову кампанію та фінансування резиденції молоді Чернівців

Олександр Гуляєв, голова ГО «Центр молоді Чернівців»

Два місяці тому більше 1,5 мільйона гривень депутати виділили на сесії міської ради. До цього ми запустили краудфандингову програму. Ті кошти, які ми заявляли, вже не потрібні у тому розмірі. Ми можемо сміливо заявляти, що нам потрібна половина зазначеної суми – близько 75 тисяч гривень, 25 тисяч з яких вже зібрано. Решту необхідно зібрати за цей місяць.

На що підуть ці кошти? На облаштування центру, меблі, металічну підвіску, комунальні послуги та інше. Якщо ви думаєте, що соромно кинути 50-100 грн, то ви помиляєтеся. Це буде актом того, що ви готові інвестувати самі у себе. Хочу, щоби було таке відношення, коли ви готові сюди приходити. Молодіжна політика – це культура, наука, освіта, розвиток, спорт та інші сфери, але ключовим каталізатором є молодь.

Odoo CMS - велика картинка

Коли ми працювали над концепцією роботи молодіжного центру, пункт за який ми трималися був «Playstation 4». Ідея полягала у тому, що молода людина, яка приходить сюди, щоби пограти, паралельно чує, що відбувається якийсь захід. Людина почне комунікувати, цікавитися заходами та співпрацювати над проектами.


Фото Ольги Манюк

Схожі публікації