Про що мовчать дороги: частина перша

Аналітичний матеріал про ремонт та фінансування українських доріг

Явища

Ірина Капуш

Уряд уже кілька років поспіль визначає дорожню галузь як одну з пріоритетних. Здається, навіть влада хоче, щоби в Україні нарешті були якісні дороги. Лише за 2018 рік, за даними Укравтодору, в Україні відремонтували 1 428 кілометрів доріг державного значення.

За програмою «Покращення стану автомобільних доріг загального користування» ремонтники здали в експлуатацію 206, 2 кілометрів дорожнього полотна, а за програмою «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» – ще 579 кілометрів.

Ремонт ще чотирьох загальнодержавних трас, проекту «Go Highway» і покращення доріг Львівщини прописали окремими програми в Державному Дорожньому фонді. Наприклад, на тій же Львівщині за цією програмою дорожники відремонтували 23, 5 кілометрів покриття.

Чимало доріг зробили і за рахунок грошей від «Митного експерименту». Станом на 12 грудня 2018 року робіт виконали на суму 5 062, 9 млн гривень, а це – 402, 2 км покриття.

Odoo CMS - велика картинка

Перелік усіх відремонтованих доріг та робіт, виконаних у 2018 році – у звіті Укравтодору. 

Перед тим, як перейти до ремонту доріг у Чернівецькій області, давайте спершу розберемося, що це за структура така Укравтодор та яким чином фінансується ремонт та будівництво доріг.

Державне агентство автомобільних доріг України – це державна структура, орган виконавчої влади, робота якого координується  урядом, тобто Кабінетом Міністрів України. І координація ця відбувається через міністра інфраструктури України. Основним же завданням відомства є реалізація державної політики у сфері дорожнього господарства.

Простіше кажучи, Укравтодор має робити все, щоб українські дороги з кожним роком ставали кращими та комфортнішими: планувати які автошхяли ремонтувати, організовувати будівництво, ремонт та утримання доріг, розробляти держстандарти і будівельні норми за якими будувати чи ремонтувати дорожнє покриття, писати і впроваджувати стратегію/логістику розвитку галузі, ініціювати певні зміни до законодавчих актів, звітувати про виконану роботу тощо.

Важливо й те, що Державне агентство відповідає тільки за дороги державного значення.

Грошова вертикаль: хто дає кошти на дороги, а хто їх витрачає?

Укравтодор не заробляє гроші. Він отримує і витрачає їх з державного бюджету, але лише ті, які спрямовані на ремонт доріг державного значення. А ці гроші у свою чергу відомство отримує з Державного дорожнього фонду (про цю структуру трохи згодом).

Окрім цього, з 2004 року держава давала змогу залучати кредити на розвиток автомобільних доріг загального користування під державні гарантії. Тому у 2015 році ми дійшли до того, що непогашений борг Укравтодору становив 17, 6 млрд гривень. Це кошти, які відомство здебільшого було винне іноземним банкам.

Тому видатки Державного агентства значною  мірою витрачалися, щоби гасити кредити, замість того, аби ремонтувати дороги. Наприклад, за 2015 рік із 22, 9 мільярдів гривень:

  • 17, 6 млрд гривень – виконання боргових зобов’язань або 77%;

  • 4, 5 млрд гривень – утримання доріг або 19, 6%;

  • інші – видатки на погашення кредиторської заборгованості підрядним організаціям за минулі роки, а також фонд заробітної плати працівникам Укравтодору.

Odoo CMS - велика картинка

Більше про видатки Укравтодору за посиланням.

З 1 січня 2018 року ситуація змінилася. В Україні почав працювати Державний дорожній фонд. Запускали його в роботу протягом двох років, приймаючи відповідні зміни до Бюджетного кодексу України та певних законів.

Державний дорожній фонд є цільовим фондом, тобто захищеним, і кошти з нього не можуть бути розподілені на якісь інші потреби. Найбільше коштів фонду, а це 60% витрачається на фінансування будівництва, реконструкцію, ремонт і утримання доріг державного значення, 35% – на ті ж цілі, але для доріг місцевого значення і 5% – для забезпечення безпеки дорожнього руху.

У свою чергу кошти у фонд надходять із восьми джерел, основними з яких є три: акцизний податок із вироблених в Україні пального і транспортних засобів, акцизний податок із ввезених на митну територію України пального, транспортних засобів і ввізне мито на нафтопродукти, транспортні засоби та шини до них.

Дорожній фонд – це початок вертикалі, після чого гроші рухаються вниз.

Odoo CMS - велика картинка

Дорожній фонд – структура, спрямована на якісне фінансування вітчизняних доріг. За кількістю відремонтованих доріг у 2018 році видно, що є позитивні зрушення. Крім коштів Державного дорожнього фонду є ще певні надходження до «дорожнього бюджету». 

Odoo CMS - велика картинка

(дані Укравтодору)

Найбільше коштів Уряд спрямував на роботу з дорогами державного значення: 18 мільярдів гривень на їх ремонт та 3, 4 мільярди гривень на їх експлуатацію. Водночас у кошторисі є ще графа «окремі інвестиційні проекти», за якою теж фінансуються автошляхи державного значення. У 2018 році це дорога Київ – Харків – Довжанський, Дніпро – Решетилівка, Харків – Охтирка та Житомир – Чернівці.

Також у рамках інвестиційного проекту відбувається ремонт дороги «Go Highway»  –  це план транснаціонального транспортного коридору, який має з’єднати українські порти Миколаїв та Одесу з польським Гданськом. У 2018 році видатки на автостраду склали 4 мільярди гривень, на цей рік виділено таку ж суму грошей. За неї дорожники мають відремонтувати 109 кілометрів покриття на ділянках від Львова до Умані.

Водночас на виплату боргових зобов’язань у 2018-му ми витратили 6 мільярдів гривень.

Дорожній бюджет 2019 «потовстішав»: 51, 1 мільярд на противагу 44 мільярдам гривень у 2018 році

Odoo CMS - велика картинка

Видатки Державного дорожнього фонду по суті залишилися майже незмінними: 32, 6 млрд у 2018-му і 33, 404 млрд гривень у 2019-му відповідно. Цього року також є графа «спеціальні програми», за якою Укравтодор планує відремонтувати 6 автошляхів.

На дороги державного значення у 2019 році кошторис не змінився: 18 мільярдів гривень, проект «GoHighway» – 4 мільярди гривень, і роботи на дорогах Львівщини теж будуть продовжуватися. 

Втім на виплату кредитів у 2019-му витрачатимуть більше: 5 млрд 106 млн 7 тис. гривень – Укравтодору, 2 млрд 979 млн гривень – субвенція та 425 мільярдів гривень – фонд безпеки.

Також впродовж 2018-2019 років дороги ремонтували і за кошти від «Митного експерименту», але їх розпорядником є ОДА, а не Укравтодор.

Як витрачають гроші на ремонт доріг у Чернівецькій області?

Отже, ми з’ясували, які дороги ремонтують в Україні та як саме відбувається фінансування їхнього ремонту та будівництва. Давайте розбиратися, що ж відбувається у Чернівецькій області.

За даними Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області, у 2018 році пріоритетом була дорога H-03 Чернівці –Житомир. 12-го грудня відомство повідомило, що в експлуатацію введено ділянку автошляху протяжністю 5, 8 кілометрів, а ще на трьох ділянках протяжністю 14 кілометрів триває ремонт на завершальному етапі.

«Вартість виконаних робіт – орієнтовно 274, 1 мільйонів гривень, у тому числі 238, 1 мільйонів гривень за рахунок цільової програми та 36 мільйонів за рахунок коштів державного бюджету».

прес-служба Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області

За даними звіту, ремонтують здебільшого не цілу дорогу, а лише певні її ділянки. Поточний ремонт у 2018 році виконали на ділянках дороги М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече (протяжністю 265, 1 км),  на ділянці 1, 8 км в межах села Хорови та на ділянці автошляху Чернівці ­– Заставна.

Такий же вид ремонту дорожники провели на автодорозі Т-26-01 Чернівці – Вашківці – Путила – КПП «Руська», зокрема певними відрізками здали в експлуатацію 4, 6 кілометрів дороги. Вартість робіт склала 6, 7 мільйонів гривень.

Ось як виглядає відремонтована дорога напрямку Житомир – Чернівці на ділянці від Хотина до Чернівців.

 
 

Служба автомобільних доріг працювала й на окремих ділянках інших доріг. Детальніше про це тут

У 2019 році відомство й надалі ділянками ремонтуватиме три важливі автошляхи:

  • Р-62 Криворівня – Усть – Путила – Старі Кути – Вижниця – Сторожинець – Чернівці на ділянці км 22+400 – км 23+600

  • М -19 Доманове (на Брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече (на Бухарест) на ділянці км 536+918 – км 542+018;

  • Н-03 Житомир –Чернівці на ділянці км 304+500 – км 348+760 (окремими ділянками, в тому числі проектні).

Більше на місця: інвестуємо в область

Ще одним новаторством 2018 року є передача доріг місцевого значення під відповідальність Облдержадміністрацій. І місцевій владі для виконання цієї роботи дали інструмент – державну субвенцію місцевим бюджетам. Минулого року її розмір склав 11, 5 мільярдів гривень, а цього року сума зросла до 14 млрд 675 млн 202, 8 тис. гривень.   

На Чернівецьку область у 2018 році виділили 182, 8 мільйонів гривень субвенції, а у 2019 році профінансують у розмірі 228 млн 150 тис. гривень.

Власне тому у схемі руху коштів з’являється Облдержадміністрація, а 1 січня 2019 року в Чернівецькій ОДА у складі Департаменту капітального будівництва створюють Управління дорожнього господарства і сам Департамент перейменовують на Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Чернівецької ОДА.

До цього усю роботу щодо утримання, експлуатації та ремонту доріг області виконувала Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області. Тепер же повноваження між двома відомствами розділені. За дороги між обласними та районними центрами відповідає Служба автомобільних доріг і це 800 кілометрів покриття, дороги між селами і 2042, 5 кілометрів покриття у підпорядкуванні Управління дорожнього господарства ОДА.

«Цих доріг у нас нараховується близько 2000 кілометрів. Більше половини з них – це гравійні дороги, інші – з чорним покриттям».

Юрій Штефуник, заступник директора Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства  Чернівецької ОДА

Тобто, у кого на балансі дорога – той і шукає підрядника, оголошуючи тендер та забезпечуючи всі інші супровідні дії. Поки Управління ОДА ще не має виконаних об’єктів, а лише планує що і де ремонтувати. Адже перелік доріг не просто затверджується у структурі, він має «пройти» низку погоджень.

Спершу райдержадміністрація разом із сільськими головами чи головами ОТГ вирішують, яку дорогу хочуть відремонтувати, зважаючи на той ліміт коштів, який у них є (на кожен район розрахована певна сума грошей і її розмір залежить від протяжності доріг у цьому районі).

«Об’єкти подають райдержадміністрації, вони кажуть, що на такій дорозі у нас дуже погана ділянка, хочемо її зробити. Ми формуємо перелік цих доріг і подаємо на затвердження в ОДА. Потім уже затверджений перелік подається на погодження в Укравтодор, а звідти на бюджетний комітет Верховної Ради (теж на погодження, – авт.). Після цього заключаються договори з проектними організаціями, які розробляють проекти та кошториси. Далі на основі цих документів ми вже можемо оголошувати тендер».

Юрій Штефуник, заступник директора Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства  Чернівецької ОДА

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Джерело фото

97 мільйонів гривень на дороги подані райдержадміністраціями – гроші субвенції на область вже розподілені. Втім напрямки їх використання ще має перезатвердити Міністерство фінансів України.

228 мільйонів 150 тисяч гривень субвенції на Чернівецьку область Управління дорожнього господарства ОДА планує витратити таким чином:

  • 85 мільйонів гривень –  на експлуатацію, утримання, поточний дрібний ремонт доріг, а також їх обслуговування, вивезення сміття, озеленення тощо;

  • 40 мільйонів 163 тисячі гривень – капітальний ремонт двох об’єктів;

  • 97 мільйонів гривень  – якраз на ремонт тих доріг, які просили відремонтувати місцеві влади (наразі цей перелік погоджують «нагорі»);

  • 5 мільйонів гривень – на комунальні дороги. 

З коштів субвенції певну частину будуть витрачати і на комунальні дороги. За ці кошти відомство планує зробити дорогу в селі Оселівка в Кельменецькому районі, а ще 3 мільйони гривень спрямувати на вулицю Хотинську у Чернівцях.

«Митний експеримент» і 323 додаткових мільйони гривень на дороги Буковини

«За рахунок коштів від експерименту в Чернівецькій області зробили ремонт на 75, 7 км дорожнього покриття, а орієнтована вартість виконаних робіт складає 323 мільйонів гривень».

прес-служба Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області

«Митний експеримент» діяв у Чернівецькій області протягом трьох років. Його запустили з осені 2015-го, коли критично бракувало коштів на фінансування дорожньої галузі.

Мета програми полягала у направленні 50% перевиконання митного плану на поліпшення та ремонт доріг. Спочатку програму впровадили лише у 4-х областях України: в Одеській, Волинській, Львівській та Чернівецькій областях. За рік дії експерименту влада побачила позитивну динаміку і з 1 березня 2017 року запустила цю ініціативу по всій території України.

1 січня цього року експеримент завершився. Далі його не продовжують, пояснюючи, що з початку 2018-го є Дорожній фонд, який забезпечує стабільне фінансування дорожньої інфраструктури, а ці кошти можна спрямувати на інші, більш нагальні потреби.

За час дії «Митного експерименту» у Чернівецькій області провели дуже значний обсяг робіт. Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області надіслала нам документ, де на 11-ти сторінках вказала інформацію по кожному підряднику: яку ділянку дороги він ремонтував, чи виконав роботи та коли, а також інформацію про проведення тендерів.

У рамках «Митного експерименту» Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області працювала з 15-ма підрядниками. Деякі виконавці: «Євродор», «САТ Україна», «ПБС» та  «ШБУ-60» – вигравали по кілька тендерів.

Наприклад, «ШБУ-60» виконувала поточний середній ремонт трьох доріг: 

  • Заставна – Малий Кучурів (ділянка км 7+950 - км 8+749), вартість робіт склала 3, 4 млн гривень;

  •  Ржавинці – Горошівці – Юрківці (ділянка км 11+650-км 12+250), вартість робіт – 2, 2 млн гривень;

  • Йорданешти – Карапчів – Просіка  (ділянка км 3+800-км 4+500, вартість теж 2,2 млн гривень). 

Усі роботи підрядник виконав у повному обсязі.

Підрядник «Пересувна механізована колона №76» також працював із кількома дорогами і теж виконував поточний середній ремонт: це автошляхи Вашківці – Карапчів – Лукавці, Лужани – Ошихліби та Кіцмань – Киселів – Степанівка. Знову ж таки  ремонтувалися лише певні ділянки цих доріг.

Тому деякі підрядники виглядають справді досвіченими та вмілими гравцями дорожньої галузі. А от до інших, виникають запитання. Наприклад, основним видом діяльності виконавця ПП «Дімон» є «Діяльність засобів розміщування на період відпустки та іншого тимчасового проживання», а виконавця «Альманах-2000» – «Інші спеціалізовані будівельні роботи, н. в. і. у.».

Хоча за даними Служби, усі підрядники роботи виконували, хто вже завершив їх на момент підготовки документу, хто ще продовжував, але злісних порушників не було.

Та й загалом тендери та підрядники – це велика спокуса вибрати «потрібну» фірму чи зекономити для себе трохи грошей. Більше про це дослідили журналісти із «Закупівлі Чернівці».

Водночас у 2017 році, враховуючи можливість понадпланових митних надходжень, Служба автомобільних доріг розробила додатковий Перелік об’єктів капітальних та поточних ремонтів доріг загального користування. У документ записали 34 об’єкти. А потім знову довгий ряд структур, через які мав пройти Перелік, щоби можна було на практиці починати виконувати роботи. Так, цей Перелік затвердила Чернівецька ОДА, погодив Укравтодор, Міністерство інфраструктури України, підкомітет Верховної Ради з питань бюджету та нарешті 21 червня 2017 року – Комітет Верховної Ради з питань бюджету.

А ще час на підготовку, проведення тендеру, щоби підрядник зорієнтувався, скільки і чого йому потрібно. То ж коли він має ремонтувати дорогу? Взимку?

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Джерело фото

То що ж у висновку?

Виходить, що схема руху коштів на дороги у Чернівецької області така ж, як і в інших регіонах України: основне фінансування із державної субвенції місцевим бюджетам. 

Другим потужним джерело надходжень є «Митний експеримент», який вже цього року завершується.                                              

Є бюрократична тяганина. Тому ті чи інші документи щодо ремонту дорожнього покриття мають бути затверджені переліком структур. І лише після цього, насправді, розпочинається ремонт дороги.

Про те, як відбувається капітальний чи поточний ремонт дорожнього ми розкажемо вже у другій частині нашого аналітичного матеріалу. Адже підрядник не має своєї технології ремонту дороги – усе до дрібниць, ніби покроковий рецепт, прописано у державних будівельних нормах.

Також ми відвідаємо лабораторію, без заключення якої підряднику не заплатять за виконану роботу.

А ще  поговоримо про перипетії з дорогами міста, про підрядника, який виконує роботи на проспекті Незалежності, чому він виграв у місті більше 12-ти тендерів та покажемо, як «перезимували» дороги, які підрядники здали в експлуатацію минулого року.

Матеріал Ірини Капуш та Галини Волощук

Фонове фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації