Навіщо вам це знову?

Колонка редакторки

Явища

Аліна Лісненко

Рік тому ми призупинили роботу weche.info. Саме призупинили, тому що я чітко розуміла, що настане час і ми запрацюємо знову. Причин на це було кілька, і справа не лише в грошах, хоча це важливий аспект в існуванні редакції. Ми ніколи не виносили у публічну площину, за чий рахунок існувало онлайн-медіа weche.info. Гадаю, настав час розповісти і про це. 

Але спочатку трохи історії

Ідея створити Weche до мене прийшла, коли на початку 2016 року я переїхала з Києва до Чернівців. Тоді я вже мала досвід роботи журналістом на телебаченні та редактором на продакшені. Утім у Чернівцях для мене не було ані на телебаченні роботи, ані продакшенів чи чогось подібного не існувало. А амбіції зробити щось своє переважали. Вивчивши ситуацію із провладними та опозиційними місцевими медіа, я зрозуміла, що якоїсь альтерантиви у Чернівцях просто немає, тим паче чогось сучасного. 

У той же час із Ярославом Левицьким (тоді він ще працював оператором) я знімала кілька матеріалів з регіону для центральних телеканалів. І тут я хочу відзначити те, що Ярослав став чи не єдиною людиною, яка повірила у Weche. Гадаю, саме тому він і став нашим співзасновником.

Тож одного зимового вечора ми придумали назву Weche (типу we – це ми, а che – це Чернівці), наступного дня я схематично на А4 намалювала головну сторінку сайту, ми підібрали інверсійні кольори, у Векторі створили логотип і за два тижні наш сайт був готовим.

Третього березня 2016 року ми отримали доменне ім’я weche.info, а місяць потому відкрили громадську організацію із надією на те, що будемо існувати на грантові кошти. Чесно кажучи, ми були досить наївні, адже думали, що будемо робити те, що хочемо ще й за чужі кошти. Так, у вересні того ж року ми отримали грант від Громадського, за який існували 3 місяця. Ми змогли найняти журналістів, фотографів та режисера монтажу, ми знімали чудові проекти і просто отримували кайф. Проте грант закінчився і кошти теж, а бажання продовжувати цю справу лише збільшилося. 

Тоді з’явилися інші рожеві мрії: якщо ми будемо просувати сайт на ukr.net, то збільшимо трафік, а з ним прийдуть і рекламодавці. Так ми і робили: писали багато новин (про місто, Україну і світ загалом), збільшили трафік, але рекламодавці до нас чомусь не йшли. Зате на Weche прийшли молоді та амбіційні студенти зі справжнім вогником у очах. І саме вони стали для нас рушієм та надією на зміни у чернівецькій журналістиці.

З того часу ми змінювали проекти та рубрики, меню на сайті та концепцію. І я переконана досі, що це окей, адже сайт – живий організм, який повинен змінюватися, залежно від сучасних трендів у медіа. Хоча й не з усіма трендами я погоджуюся.

Бла-бла-бла, це все цікаво... Але чому призупинили роботу Weche?

Тут варто згадати і про гроші. Увесь цей час, із припиненням фінансування з Громадського, ми підтримували роботу Weche за власний кошт: це гонорари, підтримка сайту, закупівля техніки і т.д. “Чому ви не отримували інші гранти?”, – запитаєте ви. І я не відповім на це запитання. Адже після закінчення гранту від Громадського, ми написали зо 20 заявок. Проте найвідоміші фонди не підтримують діяльність медіа у західному регіоні просто так. Або ти маєш бути із південно-східного регіону України, або дають гроші на конкретний проект, де тобі диктують інколи абсолютно дикі умови, де вже немає ніякої незалежності. Тож нам лишалися або безсонні ночі для правильного оформлення бюджету в EXCEL для подання заявок на ті ж таки проекти, або плюнути на все і просто працювати у своє задоволення. Ну тут все очевидно, чи не так? 

Але йшов час і як це у всіх трапляється, коли немає розвитку у фінансовому плані, настає вигорання. А ще це вигорання залежить не лише від фінансів, а й від самої аудиторії. Якщо ви читали нас раніше, то знайомі із темами, які ми висвітлювали. Це не новини про ДТП та що там із Аліною Гросу – це великі тексти на інколи нелегкі теми про мистецтво, літературу, корупційні схеми і незаконні парковки. Так, ми хочемо, аби нас читали, аби аудиторія мислила критично – саме для цього і створювали Weche. Але цих  людей, які думають у Чернівцях та області не більше 10%. Яка ж тут може бути конкуренція з іншими знаними чернівецькими медіа? Це практично неможливо. 

Чому вирішили поновити роботу і чому саме зараз?

Більше року ми були на паузі. За цей час у Чернівцях і місцевій журналістиці особливо нічого не змінилося. Натомість особисто я отримала певний досвід роботи в іншому місцевому медіа, який потрібно або проковтнути і жити далі, або використовувати.

До того ж ті ж таки студенти з досвідом та без хочуть працювати, вони хочуть писати цікаві і масивні тексти, вони хочуть самі змінювати застарілу модель заміток у газеті на сучасні репортажі із гонзо-журналістикою. А якщо молодим не давати дорогу, не допомагати їм розвиватись, а навпаки – “рубати” теми, вчити писати бюрократичною мовою, зберігати в редакції ієрархію і вікову дідовщину, то ніякого прогресу у цьому і так занепадаючому місті ніколи й не буде. 

Звучить, як політична промова, і самій смішно це перечитувати, але такий вже передвиборчий час ми обрали для відновлення роботи:)

І ні, ми ніколи не відкривали медіа “під вибори”, у нас досі немає інвестора, у нас немає політичних уподобань, але присутні здоровий глузд і критичне мислення. 

Якщо ви інвестор і хочете вкласти гроші у щось справжнє без політичних очікувань (бо у цьому ми вам точно не допоможемо) зв’яжіться з нами.

Якщо ви рекламодавець і спецпроекти для вас не менш цікаві, ніж банерна реклама, вам саме сюди.

Якщо ви хочете підтримати нас не просто лайком, а гривнею, будемо вдячні за донати.

Що нового буде на Weche?

Зміни відбуваються у кількох напрямках. Найголовніше – це оформлення і наповнення. Якщо раніше ми стрімили кожну культурну (і не лише) подію в місті, писали новини та замітки, то цього на нашому сайті та сторінках у соцмережах не очікуйте. Нехай цим займаються професіонали у такій справі з інформаційних агентств. Ми ж залишаємо за собою авторські матеріали на важливі і серйозні теми (про культуру звісно не забуваємо). Тобто те, що ви не знайдете в інших місцевих медіа, ну може трохи:)

Ми змінимо інтерфейс на сайті і, можливо, із часом брендбук. Але наразі зміст важливіший за форму. І ні, ми ніколи не гналися за трендами, які цікаві аудиторії. Ми самі повинні формувати тренди в медіа, інакше, повторюся, ніякого розвитку не буде. 

Якщо говорити про концепцію, то все дуже просто. Ми, як і раніше – Weche, тож Чернівці у центрі нашої уваги. І виділяємо тут найголовніше: Люди, Місця та Явища. Але Weche – це не лише про наш регіон, адже чернівчан і чернівецького достатньо вже по всьому світу, а світового різноманіття у нас теж вистачає. Я впевнена, що кожен знайде тут для себе своє: розслідування та аналітику, інтерв’ю та репортажі, оглядові матеріали та рецензії. 

Тож приємного читання “енд хев фан”!

Схожі публікації