Ми хочемо, щоби кожна молода людина була почута

Про перше скликання Молодіжної ради в Чернівецькій області

Явища

Галина Волощук

Наскільки важлива участь молоді у контексті державної політики та що необхідно врахувати для того, аби ця участь була дієвою та ефективною, ми з’ясовували у голови Молодіжної ради при Чернівецькій обласній державній адміністрації Олександра Кійка. 

Odoo CMS - велика картинка

Що таке молодіжна рада та в чому полягає її діяльність 

Ми є консультативно-дорадчим органом при Чернівецькій обласній державній адміністрації. Наше завдання – сприяти участі молоді для вирішення питань соціально-економічного, політичного та культурного життя регіону, а також подавати свої пропозиції щодо реалізації державної політики у молодіжній сфері.

Ми є першим скликанням Молодіжної ради в Чернівецькій області. Це велика честь та відповідальність для нас: пройти цим шляхом та створити дієве положення, за яким ми можемо працювати. Нам необхідно визначити механізми співпраці молоді у місті та області з Чернівецькою обласною радою. Молодіжна рада – це про співпрацю молоді з органами державної влади. 

Які люди є представниками Молодіжної ради у Чернівцях 

Молодь – це важливий пласт суспільства від 14 до 35 років, саме вони є депутатами Молодіжної ради. У своїй діяльності ми намагаємося не обмежуватися конкретною групою людей: у нас є представники загальноосвітнього сектору, громадських організацій, місцевого бізнесу, ОТГ, місцевих молодіжних рад Чернівецької області, а також людей з інвалідністю. З огляду на це, ми маємо доволі обширну сферу впливу для успішного та якісного розвитку молодіжної політики на обласному рівні. 

На даний момент у Молодіжній раді налічується 37 депутатів та ще більше активістів. У Чернівцях досить багато крутих молодіжних організацій, які забезпечують інтереси молоді, організовуючи публічні заходи та інші івенти, а ми хочемо інтенсифікувати цей процес, щоби молодь, навіть із віддалених частин області, мала змогу долучитися до молодіжних процесів. 

Кількість членів Молодіжної ради регламентована згідно положення про Молодіжну раду, де чітко визначені квоти представників молоді. Чернівці багаті на активну та ініціативну молодь, яка тут живе та навчається. Для обласної Молодіжної ради важливо, щоби молодь була представлена з усіх районів нашої області. Аби досягти цього, було створено квоту представників з районів, яка гарантує те, що кожен район матиме як мінімум по одному представнику в Молодіжній раді. Надзвичайно важливим є те, що ми – перша Молодіжна рада в Україні з квотою питань інклюзії, адже враховуємо також інтереси молоді з інвалідністю. Ми хочемо, щоб кожна молода людина була почута. 

Odoo CMS - велика картинка

Як відбувався процес створення Молодіжної політики в Чернівцях 

Процес створення Молодіжної ради розпочався у березні 2020 року, саме тоді, коли ввели карантин. Тоді ми планували його перечекати, але з часом зрозуміли, що ці обмеження будуть тривати довго, тому необхідно починати збиратися дистанційно. Спочатку це було складно, але тепер – ми вже до цього звикли. Із часом ми налаштували механізми співпраці, створили 11 комітетів у межах Молодіжної ради, а саме комітети з питань:

  • Фізичної культури і спорту

  • Освіти, учнівського самоврядування і інтелектуального розвитку 

  • Дипломатичного протоколу та стратегічного співробітництва 

  • PR-комунікації та роботи зі ЗМІ

  • Соціальної та молодіжної активності 

  • Комунікації з бізнесом 

  • Регіонального розвитку 

  • Інклюзії

  • Культури та мистецтв 

  • Діяльності молодіжних центрів 

  • Інформаційної діяльності та комунікації з молоддю

Ми навчилися працювати дистанційно в онлайн-режимі у дуже важливий етап формування Молодіжної ради. У подальшому наш формат роботи буде залежати від карантинних обмежень. Ми проводимо засідання щомісяця. За положеннями, можемо проводити їх рідше, але я вважаю, що нам потрібно збиратися часто, обговорювати питання стосовно молодіжної політики, подавати ініціативи і тримати нас самих та наших партнерів у робочому тонусі.

За чиї кошти існує Молодіжна рада

Молодіжну раду фінансують як окрему статтю витрат Управління молоді та спорту Чернівецької ОДА. Але ми працюємо на волонтерських засадах. Фінансування нам виділяють лише на окремі заходи, відповідно до запиту. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Про успішні проекти. Які вони? 

Важлива частина нашої діяльності полягає не лише у поданні наших ініціатив та рекомендацій, а й у безпосередній організації заходів для молоді. Нещодавно відбувся захід «Учнівське самоврядування в дії», де ми провели тижневий онлайн-курс для школярів та їхніх педагогів стосовно ідей молодіжного лідерства. Ми надали поради: як стати соціально активними та ініціативними, починаючи вже із власного навчального закладу, а в подальшому бути лідером обласного рівня. 

Ми провели та долучились до багатьох різноманітних молодіжних проектів: благодійний онлайн-концерт від Центру культури та дозвілля ЧНУ, акція «Ти – це закон», організували молодь для підкорення найвищої вершини Українських Карпат - Говерли, щоб пропагувати здоровий спосіб життя та долучились до акції з донорства «Перемога у нас в крові». Також провели конкурс на створення нашого логотипу, де кожен міг долучитися до цієї роботи. Ми стали членами асоціації Молодіжних рад України, та проводили онлайн-конференції.

Я ще хочу виділити два безумовно важливих проекти реалізованих нашою Молодіжною радою: «Дорожня карта створення Молодіжних рад при ОТГ» для активістів із населених пунктів нашої області про те, як створювати у своїх ОТГ Молодіжні ради, та опитування, яке ми створили для того, щоб визначити, у якому стані перебуває молодіжна політика в ОТГ.

Наступного року ми плануємо провести низку заходів щодо підтримки молоді, яка має проблеми зі слухом, сприяти співпраці молодого покоління з бізнесом та розвитку у них критичного мислення, провести спортивні турніри та багато інших заходів, присвячених задоволенню інтересів молоді нашого краю. Найближчим часом ми організовуємо проект, присвячений медіаграмотності. 

Окрім цього, у нас є шанс отримати проектне фінансування у 2021 році на деякі заплановані заходи та проекти для молоді області, інформацію про які, ми будемо публікувати на наших сторінках у соцмережах Facebook та Instagram


Спілкувалась Галина Волощук
Фото Ольги Манюк

Схожі публікації