«Гарячі» будні чернівецьких ринків

Аналітичний матеріал про діяльність ринків Чернівців

Явища

Ірина Бурдюг

Детально про законодавство, вимоги та прибутки ринкових підприємств

«У Чернівцях горів продуктовий ринок. Вогнем знищено та пошкоджено торгові павільйони і прилавки на площі 400 м.кв. Пожежу гасили 42 рятувальники та 9 одиниць техніки».

pogliad.ua (05.11.2014)

«На ринку «Верхній», який розташований на вулиці Зеленій, загорівся ангар, – повідомляє прес-служба патрульної поліції. Кілька бригад ДСНС гасять пожежу. У соцмережах чернівчани публікують фото, на яких видно сильне задимлення».

pogliad.ua (09.01.2018)

«У Чернівцях виникла велика пожежа на Калинівському ринку у секторі продажу килимів. Задіяні всі служби ДСНС Чернівців. Площа загорання – понад 1000 м.кв. За попередніми даними, вартість втраченого товару вже вимірюється десятками мільйонів гривень». 

bukinfo.com.ua (19.03.2018)

Ще донедавна регіональні та всеукраїнські ЗМІ рясніли заголовками і фото з пожежі на Калинівському ринку. Нові відео з високими стовпами чорного диму з’являлися у мережі чи не щохвилини. 19 березня пожежники боролися з вогнем більше 6 годин. В результаті – десятки постраждалих підприємців, пошкоджено 51 торговий об’єкт, завдано величезну суму збитків. За інформацією начальника міського відділу УДСНС України у Чернівецькій області Віктора Колодрівського, причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки під час проведення електро-газозварювальних робіт. Минуло 2 місяці, проте відповідальності ніхто так і не поніс.

За даними департаменту економіки Чернівецької міської ради, станом на 1 січня 2018 року мережа ринкового господарства міста налічувала 22 ринки і мікрокринки. Згідно з інформацією, наданою Управлінням ДСНС України у Чернівецькій області, за останні 5 років на території міста зареєстровано 3 пожежі на ринках: 2 на ринку «Центральний» та 1 на Калинівському ринку. З початку 2018 року у Чернівцях вже горіли 2 ринки: березнева пожежа на Калинівському, а в січні палав ангар ринку «Верхній», що на вулиці Зеленій, 6-А.

Отож як працюють чернівецькі ринки, яких вимог повинні дотримуватися та скільки заробляють. Усе це в аналітичному матеріалі Weche. 

Odoo CMS - велика картинка

МТК "Калинівський ринок"

«Ринок – об’єкт сфери торгівлі та надання послуг, функціональними обов’язками якого є організація торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами, створення належних умов і надання необхідних послуг для здійснення процесу купівлі-продажу товарів (за цінами, що складаються залежно від попиту і пропозиції), проведення заходів щодо забезпечення дотримання при цьому вимог чинного законодавства з питань торгівлі і захисту прав споживачів», – витяг з Правил торгівлі на ринках міста Чернівців, затверджених рішенням міської ради VI скликання від 16.06.2011 № 209.

За своєю конструкцією ринки можуть бути криті, павільйонного типу, відкриті та комбіновані; за товарним профілем – спеціалізовані (з продажу продовольчих/непродовольчих товарів, транспортних засобів, тварин, птахів, кормів, квітів тощо), а також змішані (поєднують різні напрями товарної спеціалізації).

Комунальне підприємство «Міський торговельний комплекс «Калинівський ринок» розташоване на вулиці Калинівській, 13-А. Підприємство створено згідно з рішенням виконавчого комітету Чернівецької міської ради ще 1997 року, з того часу перебуває у комунальній власності. За товарною спеціалізацією ринок змішаний, переважає торгівля непродовольчими товарами. Працює щоденно, крім понеділка. Сьогодні на ринку є близько 10 тисяч торгових об’єктів, функціонують 8 секторів. Генеральним директором є Ігор Маслянчук. 

Odoo CMS - велика картинка

Ігор Маслянчук, Генеральний директор КП МТК «Калинівський ринок»

За правилами торгівлі на ринках міста Чернівців, затверджених рішенням міської ради VI скликання від 16.06.2011, продавець повинен мати:

  • документи про сплату послуг ринку;

  • медичну книжку;

  • дозволи на торгівлю із санепідемстанції, пожежної служби, виконавчих органів міської ради;

  • трудовий договір (для найманих працівників);

  • копії документів, що підтверджують походження, якість та безпеку товарів;

  • журнал реєстрації перевірок із записами відповідних служб;

  • у разі продажу тропічних плодів, копії документів, що підтверджують їх походження та результати фітосанітарного контролю;

  • у разі продажу продуктів тваринного і рослинного походження, експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

Якщо продавець орендує торгівельне місце, він повинен мати при собі копію угоди з адміністрацією ринку. 

«Ми перевіряємо у продавців наявність медичних книжок, документів на здійснення підприємницької діяльності, продукти, товари на їхню відповідність: сертифікати, посвідчення якості, наявність вогнегасників». 

Ігор Маслянчук, генеральний директор КП МТК «Калинівський ринок» 

У разі відсутності необхідних документів, на підприємця складають протокол про адміністративне правопорушення (порушення правил торгівлі на ринках).

«Цей протокол відправляємо на адміністративну комісію при виконавчому комітеті. Підприємець туди приходить, доводить свою невинність або комісія виписує штраф відповідно до чинного законодавства. Наш обов’язок – не допустити правопорушення, але якщо воно вже сталося, зафіксувати його у протоколі».   

Ігор Маслянчук, генеральний директор КП МТК «Калинівський ринок»

Перевірка пожежних норм проводиться раз на 3 роки, остання була 2016-го. Окрім пожежних, підприємці повинні дотримуватися санітарних вимог.

«На жаль, зараз діє мораторій на проведення перевірок. Перевіряють нас як підприємство, а підприємців – тільки за скаргою».   

Ігор Маслянчук, генеральний директор КП МТК «Калинівський ринок»

Odoo CMS - велика картинка

МТК "Калинівський ринок"

«Ми маємо медичні книжки. Раз на рік на ринок приїжджає бригада медиків і всі підприємці проходять медогляд. Це обов’язково. До речі, дуже зручно, коли в одному місці є всі лікарі і не потрібно витрачати багато часу на обстеження».  

Леся, продавчиня

За розпорядженням міського голови, 21 березня було створено робочу групу «для вжиття заходів з відновлення належного функціонування зони з продажу килимових виробів у секторі №5». До складу групи увійшли міський голова Олексій Каспрук, секретар Чернівецької міської ради Василь Продан, генеральний директор «Калинівського ринку» Ігор Маслянчук, начальник відділу ринків департаменту економіки міської ради Олексій Хоміцький, представники управлінь та департаментів, депутати міської ради. За словами Ігоря Маслянчука, відкрито кримінальне провадження за фактом пожежі, розслідування триває.

«На сесії Чернівецької міської ради було прийнято рішення про надання поворотної фінансової допомоги терміном на 10 років без відсотків, інфляції та індексації. Постраждалі підприємці повинні почати повертати ці кошти через 5 років».

Ігор Маслянчук, генеральний директор КП МТК «Калинівський ринок»

Сума допомоги складає 3 тисячі 525 гривень на один квадратний метр площі торгівельного місця, відповідно до укладених договорів. Підприємці повинні повертати гроші щомісяця рівними частинами останні 5 років терміну. Також на 5 років підприємців звільнять від плати за торгове місце на ринку, зазначено на офіційному сайті Калинівського ринку.

Зруйновані вогнем торгові об’єкти відновлено. За словами директора підприємства, вже закладено в проект плану розвитку ринку кошти на встановлення системи автоматичної сигналізації.

«Що стосується пожежних резервуарів, гідрантів, зараз співпрацюємо з «Чернівціводоканалом» і «Добробутом». Шукаємо можливість підключитися до водогону. На момент пожежі люди дуже скептично відносилися до вимог чинного законодавства. Зараз і ми зайняли більш жорстку позицію щодо дотримання пожежних норм, і підприємці самі вже замислилися за власну безпеку».   

Ігор Маслянчук, генеральний директор КП МТК «Калинівський ринок»

Підприємець Калинівського ринку Микита розповів, що у магазині, який він орендує, є 2 вогнегасники. Вони знаходяться на підлозі біля дверей. Спеціально відведеного місця немає через велику кількість товару. 

Odoo CMS - велика картинка

Вогнегасники у магазині побутової техніки підприємця Микити

«Наскільки мені відомо, у всіх магазинах є вогнегасники, а от у контейнерах вони відсутні».

Микита, підприємець 

Odoo CMS - велика картинка

МТК "Калинівський ринок"

«Первинні засоби пожежогасіння мають бути в усіх торгових точках, а підприємців необхідно навчити ними користуватися в екстрених випадках – таке рішення прийняли на тристоронній зустрічі, за участю керівництва КП МТК «Калинівський ринок», Чернівецького міського відділу ДСНСУ та підприємців».  

із сайту підприємства

За інформацією директора ринку, враховуючи всі платежі, податки, частину чистого прибутку, яку підприємство віддає місту, Калинівський ринок сплачує в бюджет близько 20 мільйонів гривень. За 1 квадратний метр підприємці сплачують 1 гривню 70 копійок за день.

«Ціна змінюється залежно від кількості робочих днів. Я сплачую в касу за свій контейнер приблизно 245-270 гривень за місяць».  

Леся, продавчиня

На сайті підприємства є прайслист із вартістю послуг. За торгівлю з прилавка, столу, лотка тощо потрібно платити 7 грн/день; з контейнера (20 т.) – 33 грн 32 коп/день; з легкового автомобіля (всіх марок) – 19 грн/день; з магазинів, кіосків, павільйонів та інших пунктів продажу – 1 гривню 70 коп/день за 1квадратний метр площі.

Аби придбати такий контейнер потрібно заплатити приблизно 300 тисяч гривень. Ціна також залежить від площі торгового об’єкта. 

Odoo CMS - велика картинка

МТК "Калинівський ринок"

Наразі не всі контейнери у рядах ринку відчинені. Деякі опечатані за несплату касового збору.

Ціну на продаж або оренду контейнеру встановлює власник магазину.

«Я орендую магазин площею 25 квадратних метрів. Оренда такого приміщення вартує від 500 доларів і вище».

Микита, підприємець

За останні роки кількість покупців зменшилась у кілька разів. Продавчиня Леся вважає, що це пов’язано з появою торгівельних центрів у місті. Натомість Микита говорить про зменшення платоспроможності населення, загальну економічну ситуацію в країні, зокрема інфляцію.

Більшою популярністю у Чернівцях користуються продуктові ринки.

ТОВ «Ринок «Центральний», знаходиться на вулиці Загули, 9. Працює щоденно. На ринку встановлена система відеоспостереження. Камери є і в м’ясних, і в рибних павільйонах. За процесом торгівлі спостерігає директор Василь Кавуля на моніторі свого комп’ютера.

Odoo CMS - велика картинка

Василь Кавуля, директор ТОВ «Ринок «Центральний» 

Довідка: Василь Кавуля є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Ринок «Центральний», зареєстрованого ще 1992 року. Керівник Чернівецької обласної громадської Організації «Оберіг - Ринок Центральний», засновниками якої є громадяни (за інформацією сайту сайту youcontrol.com.ua youcontrol.com.ua). Разом зі своїм сином Сергієм Кавулею володіє Виробничо-комерційної фірмою «КСК» ЛТД, що займається наданням в оренду й експлуатацію власного/орендованого нерухомого майна. Як повідомляє pogliad.ua, в 2010 році Василь Кавуля балотувався до Чернівецької міської ради від Республіканської партії, але не пройшов.

За словами пана Василя, зараз на ринку постійно працюють 250 підприємців. Загалом 430 робочих місць було до реконструкції. Її розпочали у 2011 році. З літа 2016-го перебудовують центральні торгові ряди.

«Коли ми запустимо перший поверх, буде збільшено кількість робочих місць. Він піде під сільгосппродукцію. По периметру будуть столи, в середині – кіоски з м'ясом, молочними продуктами та птицею».   

Василь Кавуля, директор ТОВ «Ринок «Центральний»

Після завершення ремонтних робіт запрацює підземний паркінг на 50 машин.

«Перевірка пожежних норм (планова місячна перевірка) у нас була ще до пожежі на Калинці. Проект ринку виконаний згідно з технічними нормами, стоїть пожежна сигналізація, взято на облік і спостереження ДСНС. В нас теж була пожежа (2014 року, – авт.) ще до реконструкції. Ми тоді втратили більше 1 мільйона гривень тільки на те, щоби все відновити».   

Василь Кавуля, директор ТОВ «Ринок «Центральний»

На ринку є спеціально обладнані місця для вогнегасників.

Odoo CMS - велика картинка

 ТОВ «Ринок «Центральний» 

Продаж сільгосппродукції, живої худоби, птиці, домашніх тварин, кормів, овочевої і квіткової розсади, насіння відбувається на спеціалізованих ринках чи в спеціально виділених рядах (секціях) ринків з обов’язковим дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог.

За правилами торгівлі, на продовольчих ринках підприємці повинні дотримуватися санітарних, ветеринарних і пожежних вимог. Перевірка проводиться згідно з графіком відповідних інстанцій.

«Раніше перевірки були заборонені. Більше місяця тому комплексно перевіряли всі павільйони, зокрема м’ясні та молочні. Підприємство не попереджають. За графіком перевіряють постійно».  

Василь Кавуля, директор ТОВ «Ринок «Центральний»

Директор наголошує на обов’язковості санітарних книжок. Їх наявність перевіряють раз на рік. Необхідно пам’ятати про загальні правила торгівлі, хороші відносини між покупцями і продавцями та належний зовнішній вигляд.

Продавці зобов’язані дотримуватися вимог Закону України «Про захист прав споживачів», надавати покупцям всю необхідну про товари. Особи в нетверезому стані не допускаються до провадження торгівлі на ринку, крім цього продавцям заборонено їсти, вживати спиртні напої, палити на робочому місці. Вони повинні бути охайно одягненими і ввічливими.

На вимогу споживача продавець зобов’язаний надати висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про якість та безпеку продуктів, а також супровідні документи на наявні в продажу товари, до прикладу, товарно-транспортні накладні.

Odoo CMS - велика картинка

ТОВ «Ринок «Центральний» 

За словами директора, щодня Державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи № 1, що розміщена на ринку, бере продукти на аналіз.

«Перевірки йдуть постійно з лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи і захисту прав споживача. Все перевіряють: від м'яса, молочної продукції до сільського виробника. Зранку лабораторія бере продукти і потім робить висновок: позитивний або негативний. Якщо негативний, то ми не даємо дозвіл на торгівлю. Особливо перевіряють м'ясо з 6 години ранку. Потім вже наш контролер бере гроші за робочі місця».   

Василь Кавуля, директор ТОВ «Ринок «Центральний»

Існує система штрафів, ціни зазначені у договорах між ринком і підприємцями.

«Головне – якість продукції. Якщо є порушення, ми даємо попередження, іноді письмово. Три попередження – маємо право позбавити робочого місця. Підприємці цінують це, тому, фактично, порушень немає».  

Василь Кавуля, директор ТОВ «Ринок «Центральний» 

Odoo CMS - велика картинка

ТОВ «Ринок «Центральний» 

«Регулярно відбуваються перевірки санітарних норм. Перевіряють якість риби, чистоту робочого місця. Беруть продукти в лабораторію раз на тиждень».

Роман, продавець 

Odoo CMS - велика картинка

ТОВ «Ринок «Центральний» 

«Проводяться необхідні перевірки всіма службами: пожежники, податкова та ін. Раз на кілька місяців».  

Алла, продавчиня

Оренда залежить від місця розташування контейнера. Підприємці сплачують 10 гривень за квадратний метр.

«Ми платимо за землю. Підприємство – юридична особа на загальній формі оподаткування. Лише 82 тисячі гривень за місяць йде за оренду землі. На рік це майже 1 мільйон гривень, а ще платимо податок з прибутку за електроенергію».  

Василь Кавуля, директор ТОВ «Ринок «Центральний»

За словами продавчині Алли, оренда контейнера площею 5 квадратних метрів коштує 2 тисячі гривень за місяць.

За останні кілька років на ринку стало краще та стабільніше працювати. Проте ціни постійно піднімаються, говорить Василь Кавуля.

«Ціни постійно піднімаються, що пов’язано з інфляційними процесами, емісією грошей. Фактично, ціни відпущено. Інспекція з цін їх не контролює».   

Василь Кавуля, директор ТОВ «Ринок «Центральний»

За даними департаменту економіки Чернівецької міської ради, у комунальній власності перебувають КП МТК «Калинівський ринок» та МКП «Газкомплектприлад», решта – приватні.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Керівники ринків комунальної форми власності призначаються і звільняються з посад Чернівецьким міським головою, приватні – власниками відповідно до їх установчих документів.

«Жодних обмежень щодо кількості контейнерів на ринках немає. Головне – мати план-схему території ринку, яка погоджується з відповідними службами. Це планування має відповідати санітарним, протипожежним нормам. Мова йде або про генеральний план, або про план забудови, якщо ведеться будівництво».

Олексій Хоміцький, начальник відділу ринків департаменту економіки міської ради

Odoo CMS - велика картинка

Олексій Хоміцький, начальник відділу ринків Департаменту економіки міської ради

Підприємці повинні дотримуватись вимог санітарно-епідеміологічного, податкового, ветеринарного та пожежного законодавства, Закону України про «Захист прав споживачів», норм Правил торгівлі на ринках міста Чернівців, затверджених рішенням міської ради VI скликання від 16.06.2011 № 209.

Щоб отримати місце для торгівлі, продавець укладає з адміністрацією ринку письмовий договір, в якому зазначено термін його дії, вид товарів (послуг), розташування торгівельного місця (сектор, ряд, номер тощо), умови та вартість оренди, перелік і ціни за послуги, які надає ринок, порядок розірвання угоди у випадку систематичного порушення правил торгівлі. 

Odoo CMS - велика картинка

«Контроль за виконанням цих Правил (Правила торгівлі на ринках міста Чернівців – прим.), вимог і норм, які регламентують провадження торговельної діяльності та надання послуг, здійснюється контролюючими органами, посадовими особами виконавчих органів Чернівецької міської ради, а також адміністраціями ринків в межах повноважень, наданих виконавчим комітетом міської ради».   

Департамент економіки Чернівецької міськради

Проведення контролюючими службами перевірок роботи підприємців на території ринку відбувається лише в присутності представника адміністрації ринку (за винятком здійснення ними оперативно-пошукових заходів).

Власники контейнерів або магазинів на ринках повинні дотримуватись Правил пожежної безпеки на ринках України, введених в дію наказом МВС, а також інших нормативних правових актів з питань пожежної безпеки та державних будівельних норм.

Перевірки на ринках здійснюються відповідно до «Кодексу цивільного захисту України», Закону України «Про основні засади державного нагляду

(контролю) у сфері господарської діяльності.

«За недотримання протипожежних норм на ринках передбачено адміністративну відповідальність відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кодексу цивільного захисту України». 

ДСНС України у Чернівецькій області

Перевірка та обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю, безпекою продукції, у тому числі харчових продуктів тваринного і рослинного походження, та дотримання ветеринарно-санітарних правил здійснюється державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи, облаштованими на продовольчих і змішаних ринках.

«За дотриманням усіх норм стежить Держпродспоживслужба, пожежна інспекція. У кожної інстанції своя спеціалізація».  

Олексій Хоміцький, начальник відділу ринків Департаменту економіки міської ради

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) перевіряє:

  • безпечність харчових продуктів та ветеринарію;

  • фітосанітарний контроль;

  • держсанепіднагляд;

  • захист прав споживачів;

  • контроль у сфері цін та ціноутворення;

  • реєстрацію сільськогосподарської техніки;

  • державна лабораторії ветеринарної медицини;

  • державні установи (лікарні) ветеринарної медицини.

Odoo CMS - велика картинка

Встановлені норми і правила функціонування ринків, існує перелік законодавчих актів, проходять перевірки контролюючими службами. Попри це регулярно відбуваються пожежі, отруєння харчовими продуктами, скарги на якість товарів і обслуговування. Можливо, причиною є людська недбалість? Чи відсутність великих штрафів за порушення? А може корупційні схеми? Втім знаємо напевно: хтось повинен нести відповідальність.

Матеріал Ірини Бурдюг

Схожі публікації