Чернівецькі тротуари для продавців чи пішоходів?

Репортаж із патрулювання стихійної торгівлі

Явища

Оля Манюк

Із початку лютого начальник управління по контролю за благоустроєм Чернівецької міської ради Сергій Обшанський анонсував про початок проведення роз’яснювальних робіт щодо перешкоджання стихійної торгівлі, а з 8 лютого у Чернівцях відновили роботу мобільні групи. Ми вирішили перевірити, наскільки ефективно працюють мобільні групи та чи дотримуються продавці установлених норм торгівлі.

Odoo CMS - велика картинка

Понеділок, 8:30 ранку. Вийшовши на вулиці міста, разом із мобільною групою у складі інспекторів управління контролю з благоустрою Чернівецької міськради, інспекторів Національної поліції та небайдужих громадян, ми виявили, що на тротуарах «чисто» – тільки залишки робочих місць торгівлі.

Протягом минулого тижня ми говорили з продавцями про припинення торгової діяльності на тротуарах. Сьогодні бачимо результат. Проте не всі дослухаються до рекомендацій та виходять на торгівлю. Ми слідкуємо за цим та радимо переходити на ринок.

Сергій Обшанський, керівник управління по контролю за благоустроєм Чернівецької міської ради

Odoo CMS - велика картинка

Разом із групою йдемо по вулиці Ентузіастів. Пройшовши декілька метрів, бачимо як біля магазинів власники облаштували своєрідне огородження: рослини та металеві ланцюги з табличкою про заборону торгівлі із зазначеною статтею законодавства. 

Йдемо далі вулицею і повертаємо до входу на ринок «Головний». Бачимо як продавці тільки готуються до свого робочого дня, розкладають свої товари та вітаються з нами, а дехто вже чекає покупців. Помітили похилу бабусю, яка йде нам на зустріч та везе свої старанно приготовані торби. Звідти видніється баночка фасолі, свіжа зелень та склянка молока. Привітавшись із нами, вона почимчикувала далі шукати вільне місце для його облаштування.

Ідемо далі і чуємо як хтось із натовпу запитує інспекторів: 

– Скажіть, коли буде порядок в місті? 

– Це залежить від вас і від нас, – відповідає пан Ігор, інспектор з благоустрою. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Обійшовши ринок вулицею, ми вирішили зробити обхід внутрішньої частини ринку. Там теж бачимо подібну картину, де продавці тільки-но прийшовши, облаштовуються та встигають щось продати першим покупцям. 

Odoo CMS - велика картинка

За словами Олега Йосипова,начальника управління патрульної поліції в Чернівецькій області, стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень, передбачених ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Торгівля з рук у невстановлених місцях» і ст. 164 цього ж Кодексу «Порушення правил підприємницької діяльності». За таке порушення передбачено штраф у розмірі від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. А за торгівлю з рук у невстановлених місцях промисловими товарами порушники мають сплатити штраф від 6 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Продавці виходять на стихійну торгівлю розраховуючи на більше скупчення людей та шанс, що хтось купить товар. Така торгівля є проти норм: як законних так і санітарних. Ми закликаємо до торгівлі на ринку. По-перше, це набагато безпечніше, адже продукцію перевіряє Держпродспоживслужба. По-друге, на ринку місця достатньо як на вулиці так і під накриттям. Навіть при максимальній навантаженості ринку, місць вистачає всім. Ціна за торгове місце вдень становить від 3 до 10 гривень.

Сергій Обшанський, керівник управління по контролю за благоустроєм Чернівецької міської ради

Odoo CMS - велика картинка

Підходимо до будівлі, де знаходиться адміністрація ринку. Зайшовши всередину, зустрічаємо Марію Юрчишину, лікарку лабораторії №8 ринку «Головний». Працівники установи перевіряють рослинну та тваринну продукцію, що продається на ринку, на наявність нітратів. Досліджують як ранні овочі, так і пізні. Також досліджують продукти харчування тваринного походження: м’ясні та молочні.

Молочну продукцію досліджуємо на фальсифікат. Усі продавці молочної продукції мають санітарні книжки, також мають всі документи та довідки на корови, що засвідчує наявність вакцинування. Перевіряємо і продавців м’ясної продукції. Проводимо бактеріоскопію на яловичину і трихінелоскопію на свинину. Досліджуємо птицю та яйця. Вартість дослідження згідно прейскуранту становить від 2.60 до 38 гривень. На всі досліджені продукти даємо експертні висновки, що засвідчує якість продукції.

Марія Юрчишина, лікарка лабораторії №8 ринку «Головний»

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Ми повертаємось в обхід території, де бачимо, що кількість людей біля прилавків помітно зросла. Чути галас, сміх та гуркіт ролетів. Ринок оживає… 

Сьогодні порушників ми не побачили. Незважаючи на це,  Сергій Обшанський каже, що рейди проходитимуть щодня у складі інспекції з благоустрою та національної поліції. Такі роботи проходять для того, щоб зупинити стихійну торгівлю на вулицях та забезпечити якісну торгівлю на місцевих ринках. 

Текст та фото Олі Манюк

Схожі публікації