Бути островом чи ні?

У Чернівцях презентували пропозицію ініціативної групи «Потяг на Чернівці»

Явища

Єгор Дьомін

12 лютого у Чернівецькій міській раді відбулася презентація пропозицій ініціативної групи «Потяг на Чернівці» щодо покращення залізничного сполучення міста.

Ініціативна група складається з п’яти людей: Артем Жук, громадський активіст, депутат Чернівецької міської ради; Богдан Старик, координатор напрямку «Безпечні вулиці» ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку»; Віктор Гарвона, співзасновник «Громадського контролю Укрзалізниці»; Олександр Рудоманов, співзасновник ініціативи «Потяг на Маріуполь», екс-менеджер «Укрзалізниці» із покращення обслуговування пасажирів та Христина Морозова, громадська діячка, співзасновниця ініціативи «Потяг на Маріуполь».

Odoo CMS - велика картинка

Розпочав презентацію Богдан Старик, який розповів як з’явилась ідея такої ініціативи:

«Загалом ідея з’явилася ще 2018 року у “Буковинської агенції регіонального розвитку”. Тоді ми почали аналізувати сполучення з Чернівців та трохи глибше занурилися у завантаження кожного з потягів, який курсував станом на тоді з та до Чернівців... А в кінці 2020-го вирішили об’єднатися з іншими активістами, які також вважають це питання одним із нагальних і готові якимось чином впливати на це та покращувати залізничне сполучення».

Богдан наголосив, що завантаження всіх потягів в обидва напрямки складало понад 90%. Тобто був величезний попит, але не вистачало квитків. Цю ситуацію було оцінено як «не дуже нормальною», а тому її варто було би виправити:

«Уже тоді були розроблені перші пропозиції до Укрзалізниці, що включали покращення сполучення зі Львовом та Києвом».

Також спікер зазначив, що вже у ті часи були отримані перші перемоги:

«Серед основних перемог, було те, що ми все ж домоглися продовження потяга 7/8 “Київ – Чернівці” і станом на зараз це єдиний щоденний потяг з нашого міста... Окрім того “Укрзалізниця” погодилася і продовжила курсування експресу до станції “Чернівці-Південна”. На жаль, через 2 місяці його обмежили знову до основної станції Чернівців через те, що регіональний експрес був на реконструкції. І вже після ремонту курсування до “Південної” не відновили. Проте, за 2 місяці цього експерименту, офіційно цією можливістю скористалися близько тисячі пасажирів».

Odoo CMS - велика картинка

Також від Богдана Старика пролунала пропозиція і щодо маршруту на Київ через Кам’янець-Подільський, що значно скоротило б як витрати, так і час руху потяга:

«Проте, при такому продовженні, ці потяги курсували б через Молдову, так як є зараз із потягом 117/118 “Чернівці – Київ”. Від “Укрзалізниці” ми отримали таку відповідь, що у 117-му потязі, який їде територією Молдови 31 кілометр, що складає близько 5% від загальної протяжності цього потяга, 40% вартості від квитка “Укрзалізниця” сплачує Молдові за транзит їхньою територією. Саме тому подальші потяги, які би курсували територією Молдови, “Укрзалізниця” вважає недоцільними, тому що вони є дуже дорогими».

За словами громадського активіста, сплата цього мита і стала причиною зменшення рейсів потягу 117/118 «Чернівці – Київ».

Odoo CMS - велика картинка

Пропозиції ініціативної групи були розділені на два етапи: короткотермінові та довготермінові.

«Ми розуміємо, що логічніше було б побудувати обхідний шлях, щоб не їхати через Молдову: або короткий 30-ти кілометровий, або довший, який би напряму сполучав Чернівці з Кам’янець-Подільським через Хотин. Проте, ці пропозиції є доволі дороговартісними. Ми розуміємо, що швидкого їх впровадження добитися буде дуже складно, тому що це вимагає або значних інвестицій, або приватних інвесторів, або “Укрзалізниці”, або держави в обличчі Кабміну чи Верховної Ради. Тому ми напрацювали також ряд короткотермінових пропозицій, що можуть бути впроваджені вже буквально за місяць-два з початку літнього розкладу, який розпочинається в кінці березня – на початку квітня», – розповів Богдан Старик.

«Чернівці (Івано-Франківськ) – Костянтинівка»

«Першою пропозицією є продовжити потяг 001/002 Івано-Франківськ – Костянтинівка до Чернівців. Що це нам дасть? Чернівці відновлять сполучення з Харковом, яке кілька років тому було втрачено. Адже у нас був потяг “Харків – Чернівці”, який згодом, з тих чи інших причин, перекинули до Рахова. І зараз Рахів і та частина Закарпаття має пряме сполучення з Харковом і Сходом України. У Чернівців, на жаль, такого сполучення немає. Для того, аби доїхати туди, потрібно їхати до Львова або до Франківська, чи до Києва. І лише згодом вже добиратися до Харкова. Окрім того, даний потяг забезпечить найшвидше сполучення з Києвом. Це буде близько 10,5-11 годин. Зараз є два наявних потяги, рух яких складає 12 годин. Тобто, крім того, що ми з’єднаємо Чернівці з Харковом, ми ще й пришвидшимо сполучення з Києвом».

Odoo CMS - велика картинка

«Миколаїв – Рахів» (Чернівці)

«Наступна наша пропозиція – це продовжити до Чернівців потяг “Миколаїв – Рахів”. Яким чином ми це пропонуємо зробити? У складі даного потяга частина вагонів їде до Рахова, а частина вагонів залишається в Івано-Франківську. Ми пропонуємо цю перестійну групу, яка багато годин стоїть в Івано-Франківську і просто “давить рейки”, продовжити до Чернівців. Це дозволить місту отримати сполучення з Білою Церквою, Херсоном, Миколаєвом, Кривим Рогом. Тобто уся південна частина України також буде у сполученні з Чернівцями. Ми зможемо як залучити туристів з Півдня до нас, так і чернівецьких людей у зворотному напрямку. Адже ми розуміємо, що з карантинними обмеженнями, можливо, не буде варіанту поїхати за кордон. Очевидно, що нам необхідно розвивати внутрішній туризм. Про це говорять усі і дуже багато, і даний потяг саме допоможе буковинцям дістатися до південних курортів нашої країни».

«Чернівці – Ковель» (+Ужгород)

«Наступна пропозиція – відновити скасований через карантин потяг 667/668 “Чернівці – Ковель”. Коли він курсував, був доволі успішним. Завантаженість у ньому була  хорошою, проте, з початком карантину його скаcували, а після зняття карантинних обмежень цей напрямок не відновили. Ми ж пропонуємо його відновити, трохи змістити маршрут курсування через Рівне. Також пропонуємо у складі даного потяга включити кілька причіпних вагонів, які б зі Львова курсували далі на Ужгород. Тому що з тих опитувань, які ми проводили, ми бачимо, що запит на прямий потяг до Ужгорода є дуже великим».

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

(Чернівці) «Львів – Новоолексіївка»

«Також пропонуємо продовжити потяг 85/86 “Львів – Новоолексіївка” до Чернівців. Таким чином чином наше місто отримає сполучення з Дніпром, Запоріжжям та іншими курортами Азовського моря. Влітку цей потяг можна продовжити до Генічеська. Три роки тому ми мали потяг 117/118, який продовжили на літній період до Генічеська. Проте, на нашу думку, це також було доволі сумнівним рішенням, адже завантаженість київського потяга є великою. Коли його продовжують до Генічеська, очевидно, що люди, які їдуть на море, викуповують значну кількість квитків. І це цілком нормально. Але через це в інших людей можливість доїхати до столиці обмежується».

Відновлення приміських пасажирських перевезень

«Ми також просимо Укрзалізницю відновити наші приміські сполучення з Чернівців. У місті зараз залишився єдиний приміський потяг сполученням “Коломия – Вадул-Сірет”. До карантину у нас були приміські потяги до Вижниці, Сторожинця, Вадул-Сірета, Сокирян і Стефанешт. Зараз, на жаль, цих потягів немає. Ми розуміємо, що “Укрзалізниця” часто говорить про те, що приміські перевезення є збитковими. Це не новина. Проте, в інших областях приміські сполучення відновилися після карантину у тому чи іншому об’ємі. У нас же цього сполучення зараз немає і його потрібно відновлювати. Я знаю, що місто зі свого боку вже зробило крок назустріч “Укрзалізниці” та планує відшкодовувати частину коштів за перевезених пільговиків».

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

«Чернівці – (Львів) Перемишль»

«Також у нас є пропозиція щодо продовження потяга “Чернівці – Львів” до Перемишля. Значна частина чернівецької молоді навчається в Польщі: безпосередньо у Перемишлі та Жешуві. Після того, як даний потяг приїжджає до Львова о 10 ранку, стоїть там до 6 вечора. Він не здійснює жодних перевезень. На нашу думку даний маршрут можна було би також продовжити. Ми б отримали зручне та швидке сполучення з Перемишлем... Усі необхідні операції щодо паспортного та митного контролю відбуваються безпосередньо у потязі. У людей немає необхідності стояти годинами в чергах на кордоні. Усе відбувається дуже культурно та швидко. Тобто цей потяг також допоможе Чернівцям розвинути не лише внутрішньоукраїнське та приміське сполучення, а також додасть – міжнародне».

Включити Чернівці до програми розвитку швидкісного руху в Україні

«Довготермінова пропозиція – це включити Чернівці до програми швидкісного руху. Саме даний пункт пропонує “Укрзалізниці” принаймні розпочати рух щодо побудови нових ділянок колій до Чернівців для того, аби сполучення з Києвом було швидше, ніж 12 годин. Тим паче в умовах, коли зараз з аеропорту не здійснюються прямі рейси до Києва, а іншої можливості швидко добратися до столиці у нас немає. Ми дуже сподіваємося, що цей рух розпочнеться, він буде не лише декларативним, це будуть не лише підписані угоди та наміри, а й конкретні кроки щодо реалізації цих пропозицій».

Богдан Старик наголосив на тому, що «найближчим часом на сайтах усіх можливих “рад” будуть розміщені відповідні петиції». А учасники ініціативи сподіваються, що наберуть необхідну кількість голосів і депутати підтримають ці петиції.

Також на презентації повідомили, що активісти планують запустити велику кампанію та надіслати листи до «Укрзалізниці». Цим хочуть показати, що дане питання турбує багатьох чернівчан. Тому на сторінці «Потяг на Чернівці» найближчими днями опублікують текст звернень і кожен охочий зможе його завантажити, роздрукувати, підписати та надіслати до  АТ «Укрзалізниця».

«За інформацією, яка у нас є, якщо ми надішлемо 1000 листів від міста, де проживає 250 тисяч, ми гарантовано отримаємо нові сполучення», – підсумував Богдан Старик.


Текст та фото Єгора Дьоміна

Схожі публікації