Хто такий бренд-амбасадор, нові смаки з Мексики та чому українська барна культура скоро перевершить світову

Інтерв'ю з бренд-амбасадором Дмитром Чехоєвим

Barfly

Оксана Чміль

Дмитро Чехоєв, бренд-амбасадор Bushmills і Jose Cuervo, відвідав Чернівці, провів тренінг про алкоголь та весь вечір готував свої коктейлі за барною стійкою у барі Contrabanda. Дмитро поділився з Weche секретами роботи та своїм баченням розвитку барної культури в Україні.

Odoo CMS - велика картинка

Розкажіть трохи про себе.

За баром я працюю вже 14 років. На даний час я є бренд-амбасадором Bushmills і Jose Cuervo, це ірландський віскі та текіла. Ще допомагаю відкривати заклади, тобто займаюсь консалтингом.

З чого почалась ваша кар’єра бренд-амбасадора?

Я прокинувся в суботу від дзвінка моєї дуже хорошої подруги Іри Водоп’янової, яка є мушкетером у Red Bull. Вона сказала, що її подруга зараз шукає бренд-амбасадора. Вона одразу згадала про мене і сказала: «Ось тобі номер телефону – розбирайся». І ось скоро буде рік, як я бренд-амбасадор і з задоволенням несу горде ім’я Bushmills і Jose Cuervo.

Odoo CMS - велика картинка

Чи будь-який хороший бармен може стати бренд-амбасадором?

Ні! Уявіть собі Barometr, це щорічна виставка барного мистецтва. Бренд-амбасадор – така посада, коли в тебе зал розрахований на 80 людей, а приходить - 160, а в тебе це, грубо кажучи, одна з перших лекцій. У тебе в цей час зжимається усе, хочеш кудись втікти. Всі думають, що бренд-амбасадор – це класно, що навколо завжди алкоголь, дівчата, і ти такий весь із себе. Але не лише це, бренд-амбасадор – це коли на День Святого Патріка тобі фарбують бороду в рудий колір, одягають кислотно-зелений костюм і ти бігаєш по місту і даруєш подарунки, як леприкон золото. Але це не золото, це рідке золото, це ірландський віскі. Люди в шоці.

Бренд-амбасадор – це коли ти кудись летиш, кудись їдеш, коли кожен день тренінг і guest bartending. Це потрібно любити, цим потрібно жити. Звичайно кожен бармен скаже «Я можу бути бренд-амбасадором», але на жаль, як показує практика, не всі це можуть. Це мабуть якийсь певний склад людини. Річ у тому, коли стоїш за баром, ти на своїй території, і гості прийшли до тебе, я себе тут почуваю хазяїном, ніби вищий на голову. А бренд-амбасадором я виступаю на всіх сценах, на всіх полях і територіях. І завжди ця територія не моя.

Odoo CMS - велика картинка

Які основні обов’язки бренд-амбасадора?

Бренд-амбасадор – це людина, що несе бренд. Чим мені подобається ця робота, так це тим, що у мене немає чітких обов’язків. От хтось працює в офісі і йому потрібно бути там з 8 по 18 і по-іншому ніяк. А в мене немає офісу, немає визначеного часу, я працюю і о третій ночі, або ж о сьомій ранку, або лечу в Мексику 32 години, а потім назад повертаюсь 28 годин. Ось це головне. Адже в тебе щодня щось нове, ти знайомишся з новими людьми, з містами і країнами.

Яким на вашу думку повинен бути сучасний бармен?

Сучасний бармен повинен бути придурком, хворим професором, ідіотом. Коли він щось скаже і всі люди будуть сміятись, але через якийсь час, коли він втілить цю ідею, він всім покаже і всі офігіють. Це театральна сцена, коли ти одягаєш фартух і береш горде ім’я бар тендера, ти виходиш на сцену. Перед тобою кожен день глядачі і ти для них граєш. А кожен актор скаже, що він не грає, а живе цим. І якщо ти зустрінеш бармена, який живе цим, то ти в хороших руках.

Odoo CMS - велика картинка

Які особливості розвитку барної культури в Україні?

Барна культура розвивається титанічними величезними кроками. І буде розвиватися ще більше, коли люди почнуть трошечки думати перед тим, як відкривати заклади. Кожної п’ятниці приходить запрошення: «Ми відкрили новий бар, приходьте, приходьте, приходьте!», а ти просто не встигаєш. Буває за п’ятницю-суботу 6 барів нових відкривається. Та годі! Шість в одному місті? Давайте подивимось. Заходиш – і не бачиш жодного. Але барна культурна в Україні розвивається дуже швидко. Всі вчаться, ми зараз рівняємось на Америку, Європу. Але повірте мені, скоро ми покажемо, хто ми такі, всьому світу! Обіцяю. Зараз молоді хлопці таке виробляють!

Ви часто подорожуєте світом і от нещодавно повернулися з Мексики. Що нового там побачили для себе?

У світі усе нове, не таке, як у нас. Мексика – це нова планета, це Марс. Це ж інший континент, інші люди, історія, яка йде ще з часів Майя. Можна години 3 сидіти розказувати про те, що там нового. Все нове: смаки, аромати. Все те, що я бачив, все те, до чого торкався – це все нове. А зараз потрібно передати, якось перекрутити це все у коктейльні історії. 

Спілкувалась Оксана Чміль

Фото Ігоря Константинюка

Схожі публікації