Про барних мух та старий-добрий джин-тонік

Рубрика Barfly

Barfly

Оксана Чміль

Барна муха (з анг. barfly [ˈbɑːrflaɪ], на сленгу – п'янь) – так у ХХ столітті називали любителів проводити час у барах і смакувати алкоголь. Ці люди, ніби барні мухи, літали від одного закладу в інший, пили коктейлі, знайомилися з такими ж любителями хорошого алкоголю – чисто аристократична культура.

"Культура barfly народилась на початку ХХ століття, коли в Америці активно почали з’являтися коктейльні бари. Раніше були лише салони, салуни і тому подібне, тобто була зовсім інша культура вживання – більше поїсти і пити чистий алкоголь. У барах же почали змішувати алкоголь, набули популярності коктейлі. І от виникла така спільнота людей, які соціалізувалися, які тусили по барам. Це було їхнє місце зустрічі. Така спільнота почала називати себе barfly – барна муха. В них була така ціль потусити і, образно кажучи, літали між барами".   

Ярослав Левицький, співвласник бару «Contrabanda»

Барна культура в Україні почала стрімко розвиватися, і навіть у Чернівцях за кілька минулих років відкрилося близько шести коктейльних барів. У містян з’явився попит на смакування хорошого алкоголю. Тому в цій рубриці ми починаємо знайомство з коктейлями, розповідаємо історію та відкриваємо їхнє різноманіття. 

Джерело фото: https://www.ilturista.info/blog/10897-Speakeasy_a_New_York_i_locali_segreti_come_al_tempo_del_proibizionismo/

Ми вирішили розпочати зі всесвітньовідомого лонг-дрінку, простого і водночас геніального джин-тоніку. Це майже універсальний коктейль, яким можна як просто освіжитися у спекотний день, так і неквапливо пити у розслаблений вечір.

З’явився цей коктейль у ХІХ столітті, коли британські моряки плавали в Індійські колонії. Як профілактику від малярії солдат змушували пити дуже гірку воду з хініном. Щоби зробити цей тонік менш нестерпним, до нього додавали цукор та джин. Тонік пізніше стали робити менш гірким і цей коктейль набув популярності.

У чернівецькому барі «Contrabanda» наливають ексклюзивний джин і запевняють, що джин-тонік з хорошим джином перетворюється в алкогольний натюрморт.

"Джин був найпопулярнішим чистим алкоголем до 1962 року, поки це місце не зайняла горілка. Джин-тонік – це дуже мужній чоловічий коктейль, адже його вигадали англійські моряки. Цей коктейль геніально простий. Просто джин і тонік в пропорції 1 до 2, долька лимону, лід і нічого більше. Але цей напій може бути абсолютно різний, адже існує величезна кількість різних джинів".

Антон Панов, співвласник бару «Contrabanda»

Odoo CMS - велика картинка

Класичний джин-тонік має рівний гармонічний смак – солодкуватий з ледь відчутною гірчинкою. Але коктейль буде мати зовсім інший смак, якщо для алкогольної основи взяти джин, який має інгредієнти, що надають йому нехарактерного, екзотичного смаку. Те саме стосується і різноманітних сиропів та екстрактів, які також додають у коктейль. Це дає величезний простір для створення абсолютно різних комбінацій такого простого на перший погляд коктейлю. Класична подача – з долькою лимону або лайму.

Рецепт класичного джин-тоніку:

Джин – 40 мл

Тонік – 80 мл

Лід

Долька лимону

Як і будь-який інший коктейль з хорошим алкоголем джин-тонік варто не пити, а смакувати.

Смакуйте!

Odoo CMS - велика картинка

Фото Володимира Гуцула

Схожі публікації