В Україні відкрилась перша магістерська програма з юдаїки

Віталій Черноіваненко розповів чернівчанам про академічну юдаїку в Україні

Про головне

Галина Волощук

1-го квітня у Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича президент Української асоціації юдаїки Віталій Черноіваненко розповів про академічну юдаїку та пояснив, чому українцям важливо вивчати євреїв. 

Юдаїка – це галузь науки, яка вивчає єврейські звичаї, традиції, мову та віру. 

«У одному із залів музею історичних коштовностей у Києві зібрана історія євреїв. Саме це є показовим прикладом важливості вивчення євреїв, адже вони – частина історії України». 

Віталій Черноіваненко, президент Української асоціації юдаїки

Odoo CMS - велика картинка

У ХІХ столітті питання єврейської культури досліджував Іван Франко, Пантелеймон Куліш, Іван Нечуй-Левицький. У середині ХХ століття на території України налічувалося близько 2 млн. 654 тис. євреїв, а це 6,5 % населення. У цей період здійснювалися спроби дослідження єврейського минулого і єврейської спадщини українських земель. Вивчення призупинилося у сталінські часи, коли Ізраїль проголосив незалежність.

У першій половині ХХ сторіччя в Україні здійснювалися спроби дослідження єврейського минулого і єврейської спадщини українських земель. Вивчення призупинилося у сталінські часи, коли Ізраїль проголосив незалежність, розповідає Віталій.

Odoo CMS - велика картинка

Після здобуття Україною незалежності з’явилася змога відновити вивчення єврейської історії, культури та релігії. В університетах започаткували навчальні програми та центри юдаїки. Саме такою є перша в Україні магістерська програма «Юдаїка» в НаУКМА. 

Там упродовж двох років студенти вивчають історичні дисципліни, фахові курси з юдаїки і мови: іврит та ідиш. Студенти можуть отримати навчальний грант та взяти участь у конкурсі на стажування в Єрусалимському університеті, каже Віталій Черноіваненко. 

Вступати на програму можна з дипломом бакалавра незалежно від спеціальності склавши додатковий вступний іспит. Для студентів з дипломом бакалавра з історії складати іспит не потрібно. 

Odoo CMS - велика картинка

Більше про юдаїку дивіться у повній трансляцію події за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації