У Карпатах створять центр з моніторингу екологічної ситуації у Центральній та Східній Європі

Центр працюватиме на базі обсерваторії на горі Піп Іван

Про головне

Оксана Чорна

На території Карпатського національного природного парку (Івано-Франківська область) створять науково-освітній центр з екологічного моніторингу транскордонних впливів

Про це повідомив заступник міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко, передає прес-служба Міністерства екології і природних ресурсів України.

Основною метою центру буде здійснення комплексної оцінки екологічної ситуації у Центральній та Східній Європі та попередження загроз виникнення екологічних катастроф.

Обсерваторія на горі Піп Івані є найвищою спорудою в Україні. Це - унікальна в Європі територія для вивчення та охорони природи, в якій зосереджені важливі і мало вивчені з ландшафтно-екологічної, ботанічної та зоогеографічної точок зору екосистеми Карпат, зазначають у прес-службі.

Об’єкт здали в експлуатацію у 1938 році як обсерваторію Варшавського університету. Проте в роки Другої світової війни вона зазнала руйнації. Відновлення обсерваторії, яка розташована на території Карпатського НПП, розпочали за сприяння Варшавського університету у 2012 року Прикарпатським національним університетом ім. В. Стефаника.

За словами Полуйка, наразі вивчають питання створення на базі обсерваторії науково-освітнього центру, який працюватиме над розвитком транскордонної науково-освітньої співпраці спрямованої на сталий розвиток Карпатського регіону та підвищення рекреаційної привабливості Чорногірського хребта.

 Джерело фото

Схожі публікації