У Чернівцях відбулась лекція «Єврейські цінності крізь призму любові»

Головний Равін Буковини розповів про свою культуру, любов та єврейську щедрість

Про головне

Галина Волощук

27 лютого у Літературному целанівському центрі відбулась лекція головного Равіна чернівецького регіону Менахема Менделя Гліценштейна на тему «Єврейські цінності крізь призму любові»

Це перший подібний захід із одинадцяти запланованих, який реалізовуватиметься у рамках проекту «Czernowitz: єврейські цінності крізь призму культури та літератури».

«За радянських часів дуже багато відомих німецьких, румунських, українських класиків замовчувались, і тільки декілька ми знаємо зі школи. Тому розповідаємо про них зараз. 2018 рік ми вирішили присвятити курсу лекцій про цих людей. Цей курс присвячений культурі і літератури євреїв, які народились і жили в Чернівцях. Наступного року плануємо продовжити лекції про румунських письменників. Так щороку ми будемо відкривати нові пласти. Першу лекцію проведе головнй Равін».  

Святослав Померанцев, президент міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz»

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

«Два тижня тому, до мене підійшла журналістка з питаннями щодо єврейського життя в Чернівцях. Та коли я їх почув, я зрозумів важливість цієї лекції. Перше питання було щодо єврейської їжі. У нас є різна єврейська кухня, різна культура, це цікаво і в цьому немає нічого дивного. Друге питання було про єврейську любов. Не найкраще запитання, але можна зрозуміти. А третє питання було про те, чому євреї жадібні? Після чого я зрозумів, що людям потрібно пояснити, що причина у тому, що перед тим, як витратити гроші, ми думаємо про те, чи буде корисним цей внесок коштів».  

Менахем Мендель, головний Равін чернівецького регіону

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

«Для мене Равін герой.14 років тому він приїхав з Ізрайлю, не знаючи ні української, ні російської мови, для того, щоб створити єврейську релігійну гомаду і стати їхнім духовним лідером і наставником».   

Святослав Померанцев, президент міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz»

Лекція відповідає на три питання: про єврейську їжу, єврейську любов та чому євреї жадібні.

Серед наступних лекторів – голова Асоціації єврейських організацій та громад України, співзасновник Літературного целанівського центру Йосиф Зісельс; професор, доктор філологічних наук, целанознавець Петро Рихло; художник, експерт із єврейського образотворчого мистецтва Олександр Ройтбурд та інші.

Трансляцію події можна переглянути за посиланням

Підписуйтесь на наш канал в Telegram

Фото Василя Салиги

Схожі публікації