У Чернівцях відбулась акція протидії гомофобії, трансфобії та біфобії

Для протидії акції вийшли представники громадських організацій та церков

Про головне

Юлія Панаетова

17 травня, в Міжнародний день протидії гомофобії, біфобії та трансфобії, представники ЛГБТ-спільноти Чернівців зібралися поблизу драмтеатру

Планувалася мирна публічна акція, проте без сутичок не обійшлося. Поліцейські розділили Театральну площу на дві частини. З одного боку поліцейського кордону зібралися активісти ЛГБТ, а з іншого – люди із символікою руху «Катехон» та плакатом «Є дві статі та перелік розладів».

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

На сторону Театральної площі, де зібралися ЛГБТ-активісти, дістатися було складно. Правоохоронці тимчасово обмежили рух вулицями і пропускали тільки журналістів та людей, які проживають на цій території.

Учасники акції протидії гомофобії демонстрували ЛГБТ-символіку та плакати з надписами «Не ховай очей», «Я проти насилля» та «Різноманіття».

«Я прийшла сюди як людина, зацікавлена в державі без насильства. Ми за державу, в якій немає дискримінації за ознаками СОГІ (сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності). Я тут відстоюю свої права. Ми боремося за те, щоби гомосексуальна пара могла узаконити свої стосунки і почувалася на рівні з іншими».

Христина, учасниця акції протидії гомофобії

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Тим часом, з іншого боку поліцейського кордону, молодики підступилися до правоохоронців, вигукуючи гасла: «Буковина – не Содом!», «Тато, мама, я – щаслива сім’я», «Збочинці, геть з України!», – та роздавали перехожим листівки з написом «Місто перекрите? Подякуй ЛГБТ-збоченцям». На акції також були присутні діячі різних релігійних напрямків. 

«Я вважаю, що те, що ми зараз бачимо – це ганебно для Буковини. Дуже неприємно, що наша християнська країна, де переважна більшість щирих віруючих підтримують тут таку подію, яка відбувається зараз. Хоча більшість людей прийшли протистояти цьому ганебному вчинку і діям, які сьогодні ми бачимо. Ми проти таких акцій. Це накличе на нашу країну біду. Тому що так говорить Біблія».

Пастор церкви «Божа сім’я»

Приблизно о 16:20 противники ЛГБТ акції намагалися прорватися через кордон поліцейських. Вони бризкали невідомою речовиною в очі поліцейських. Пізніше правоохонці повідомили, що це був сльозоточивий газ. Двох чоловіків одразу затримали та склали протокол. Після цього сутичка завершилася, але противники акції ще певний час стояли вздовж кордону поліцейських.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

На акції проти гомофобії людей було значно менше: 9 активістів та звичайні перехожі, які прийшли їх підтримати.

«Наша акція присвячена Міжнародному дню протидії гомофобії, біфобії та трансфобії. Боріться з фобіями! Будьте вільними людьми, адже наша країна – країна вільних!Не тільки я, а й інші учасники, які доєдналися до сьогоднішньої акції – люди, яким небайдужа доля нашої країни. ЛГБТ-спільнота – це звичайні люди. Ми не є небезпечними. Ми такі ж громадяни, які хочуть своїх прав, свобод та самовираження. Ми хочемо тих прав, які мають гетеронормативні люди».

Олена, організаторка акції протидії гомофобії, біфобії та трансфобії

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Пізніше до ЛГБТ-активістів пропустили кількох опонентів. Вони тримали плакат із символікою організації «Дім Надії» та плакатом із написами «Буковина за життя» та «Моя сім’я – моя фортеця». 

«Я перейшов на цей бік акції, бо хочу, щоби вони це прочитали. Їм звідти не видно. У мене ганебне ставлення до таких акцій. Вони пропагують гомосексуалізм. Нормальна відповідь громади – з того боку».  

Представник громадської організації «Дім Надії»

Odoo CMS - велика картинка

Близько 17:00 акція протидії гомофобії, біфобії та трансфобії завершилася. Співробітники поліції владнали конфлікт та попросили учасників обох сторін розійтися.

Трансляцію з акцій дивіться за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації