У Чернівцях презентували виставку, присвячену коду єврейських родин

Проект відбувається у рамках візиту обер-бургомістра Дюссельдорфа Томаса Гайзеля

Про головне

Галина Волощук

25 квітня у Steinbarg Gallery & Cafe презентували фотовиставку “Код/Spuren”, присвячену коду єврейської родини

Усі ми є частиною родин зі своїми традиціями та історією. Ця виставка розкриває історичний шлях єврейських родин, які були змушені переїхати до Дюссельдорфа та залишитися там через Другу світову війну, а також тих родин, які повернулися до Чернівців. Саме коди, які ідентифікують кожну із сімей зображено на фотографіях. 

Odoo CMS - велика картинка

“Мені здається, що ідентифікація людей закладається у кодах. Кожен із нас має традиції, якісь вірування і особисті ритуали. Тому я обрала саме таку назву”. 

Ксенія Марченко, авторка виставки “Код/Spuren”

Аби показати особливості кожного коду протягом двох місяців Ксенія фотографувала чотири родини в Чернівцях та чотири в Дюссельдорфі. Мета проекту – показати, як політичні і соціальні обставини впливають на збереження кодів родин. У результаті ми бачимо, що родинні зв'язки не обірвалися.

Odoo CMS - велика картинка

“Проект досліджує єврейські сім’ї, які пережили голокост, їх код – традиції, які об’єднують єврейські сім’ї навіть на відстані. На кожному фото є частинка їх побуту, яка залишилася ще з давніх часів та існує досі. Допомагає зрозуміти їх ідентичність. Фотовиставка показує той пласт культури, який ми не помічаємо у наш час”. 

Анна Ровенець, координаторка Steinbarg Gallery & Cafe

Однією з найважливіших історій в Чернівцях для авторки стала історія чотирьох поколінь жінок. Адже в єврейській культурі жінки – берегині роду. Найстаршій жінці 96 років, і вона пережила голокост на Вінниччині. Її діти продовжують єврейські традиції, онука навчалася у єврейській школі. 

Odoo CMS - велика картинка

“Моя улюблена фотографія з Дюссельдорфа – з деревом. Там дуже сентиментальна і драматична історія. Йоландо, представниця єврейської родини, привела мене до свого місця пам’яті, сили та смутку одночасно. Це дерево росте у дворі будинку для людей похилого віку, де її мати провела три роки свого життя. Вона дуже любила це місце, адже дерево символізувало для неї її родину”.

Ксенія Марченко, авторка виставки “Код/Spuren”

Проект відбувається в рамках візиту обер-бургомістра Дюссельдорфа Томаса Гайзеля та підтриманий єврейською спільнотою в Дюссельдорфі.

“Мені приємно бачити на фото знайомі обличчя з Дюссельдорфа. Ці люди вже не вперше відновлюють та підтримують зв’язок між Чернівцями та Дюссельдорфом. Активний розвиток єврейського життя у Чернівцях завершився через Другу світову війну. Це дуже важливо, що ті, хто зміг вижити під час Голокосту та переїхали до Німеччини, змогли зберегти єврейські традиції”. 

Томас Гайзеля, обер-бургомістр Дюссельдорфа

Odoo CMS - велика картинка

Незабаром фотовиставку презентують у Дюссельдорфі. У Чернівцях виставка триватиме до 9 травня.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації