У Чернівцях презентували книгу «Життя у слові»

«Видавництво 21» видало графічну біографію Рози Ауслендер

Про головне

Юлія Панаетова

14 травня в Літературному целанівському центрі презентували графічну біографію поетеси Рози Ауслендер «Життя у слові»

У книзі поєднуються короткі цитати про життя поетеси з графічними ілюстраціями. Над візуальним оформленням біографії працювали Олена Старанчук та Олег Грищенко, а над текстом – літературознавиця Оксана Матійчук.

«Ми  надіслали Олегу та Олені матеріали і фотографії, щоби вони розуміли, з ким будуть працювати. Їм вдалося дуже точно відобразити контекст книги. Вони підняли велику кількість історичного матеріалу і зробили свою роботу дуже фахово».

Оксана Матійчук, літературознавиця, перекладачка

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Ілюстратори не змогли приїхати на зустріч до Чернівців, тому презентація відбувалась у форматі розмови з авторкою текстової частини Оксаною Матійчук. Зараз вона викладає у чернівецькому університеті та займається популяризацією німецькомовної літератури в культурному центрі Gedankendach.

«Я почала вивчати творчість Рози Ауслендер у 2001 році. Тоді я працювала в центрі буковинознавства при ЧНУ. Мені доручили допомагати професору з підготовкою симпозіуму до дня народження Рози Ауслендер. Я мала купити 100 червоних і білих троянд на честь поетеси. Із цим оберемком квітів я сфотографувалась біля театру, і це справило на мене враження на все життя».

Оксана Матійчук, літературознавиця, перекладачка

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Біографія «Життя в слові» особлива тим, що текстова частина тут є другорядною, а основну роль відіграють картинки. За словами авторки, такий акцент на візуальному оформленні має допомогти сучасним читачам легше сприймати інформацію.

«Коли я пишу статтю, часто запитую себе: «Хто, крім десятка друзів це прочитає?» Ми спочатку планували зробити цей проект амбітнішим. Це мало бути велике видання українською та англійською мовами про буковинських авторів. Але нам забракло ресурсу. Тому зупинилися на ідеї створення графічної біографії Рози Ауслендер. Ми не уявляли, що з цього вийде. Зараз люди більше звертають увагу на зовнішній вигляд книги та ілюстрації. Тому ми зробили так, аби текст був цікавим, а графічне втілення – привабливим».

Оксана Матійчук, літературознавиця, перекладачка

Восени організатори проекту планують відкрити в Чернівцях виставку ілюстрацій за мотивами книги «Життя в слові».

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Після розмови, модераторка зустрічі Ольга Кравчук провела інтерактивну гру на знання творчості Рози Ауслендер.

Трансляцію події дивіться на сторінці Weche у Facebook.

Фото Ігоря Волощука

Схожі публікації