У Чернівцях обговорили питання щодо колишнього кінотеатру “Україна”

Ініціативна група готує звернення до Василя Продана щодо створення робочої групи

Про головне

Галина Волощук

Електронна петиція про збереження кінотеатру “Україна” та створення на базі кінотеатру сучасного культурного кластеру зібрала необхідну кількість голосів, її розгляд відбуватиметься на травневій сесії міської ради. Також у кінці квітня відбудеться засідання виконкому, де вирішуватимуть долю колишнього кінотеатру “Україна”. Тому 22 квітня зацікавлені особи обговорили подальші шляхи розвитку кінотеатру ”Україна”. Хоча й жоден представник виконкому не прийшов. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

“Церква – це все ж таки частина культури. І хотілося, щоби наше місто розвивалося духовно. Це добре, що у нас ремонтують дороги, але Україні потрібен Бог, особливо у час війни”.

Тетянаа Рискова, представниця церкви “Еммануїл”

Церква “Еммануїл” планує не тільки проводити недільну службу в кінотеатрі, а й відкрити відділення реабілітації сімей загиблих військових. Також планують зробити ігрові кімнати для дітей, де з ними працюватимуть психологи. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Майстриня Євгенія Грицку запропонувала компроміс: віддавати частину приміщення на виставки. Але інші учасники обговорення наголосили на тому, що інколи мистецтво виглядає недоцільно поряд із релігійною службою. Втім конкретної інформації про умови оренди, скільки коштів вкладатиме церква та на який період, відповіді не було. 

Проблема також полягає у тому, що орендарі побоюються вкладати кошти на відбудову приміщення, адже це не гарантує, що в майбутньому орендодавець погодиться здавати приміщення в оренду й надалі. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Під час обговорення згадали про те, що до 2009 року у Чернівцях діяв інвестиційний проект у співпраці з товариством “Ренесанс”, яке виконало ремонт у приміщенні нинішнього “Вернісажу” на Кобилянській. Втім товариство зобов’язалося виконати реконструкцію й інших приміщень, а саме кінотеатру “Україна”. Втім цього не сталося через кризу 2009-2010 років. 

За словами Юлії Сафтенко, начальниці Управління культури Чернівецької міськради на початку 2018-го року надсилало запит в Департамент економіки, щоби залишити це приміщення культурним об’єктом міста. А також написали у відділ міжнародних інвестицій.

“Нам відповіли щось дуже примітивне, обмежилися паперовою відпискою. Тому потрібно вживати якихось конкретних заходів”. 

Юлія Сафтенко, начальниця Управління культури ЧМР

Odoo CMS - велика картинка

Тому обговорення завершилося рішенням про звернення до Василя Продана з пропозицією створити робочу групу та залучити до неї ініціативних людей. А зі сторони міської ради будуть залучені депутати. 

Трансляцію події та повний фотозвіт дивіться на сторінці Weche у Facebook

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації