Скелелазіння в Чернівцях

Невідомий спорт, що виховує чемпіонів

Про головне

Аліна Лісненко

Чернівчанин Павло Божко став чемпіоном України із боулдерингу, виду скелелазіння

 
 

Минулого тижня у Харкові пройшов кубок України зі скелелазіння. Чернівчанин Павло Божко здобув перемогу у одному із видів скелелазіння - боулдерингу. 

Odoo CMS - велика картинка

Ми вирішили поцікавитись, як проходять тренування молодого спортстмена у Чернівцях та розпитати детальніше про маловідомий вид спорту скелелазіння.

Вперше на скалодром Павло піднявся ще 8 років тому у другому класі. З тих пір скелелазіння стало для нього не просто хоббі, а сенсом життя.

"Займаюсь через те, що мені подобається, отримую багато емоцій, дуже
багато позитиву, знайомлюся з різними людьми. Дуже багато подорожую, це 
надзвичайно приємно".

Павло Божко

Odoo CMS - велика картинка

Павло вже двічі ставав чемпіоном України серед молоді та два роки тому посів друге місце у загальному заліку змагань. А вже наступного року Павло планує взяти участь у чемпіонаті світу, який пройде в Австрії.

Скеледром підкорити не кожен взмозі і ось чому: 

"Скелелазіння поділяється на декілька видів: це складність, швидкість і боулдеринг. Саме в такому форматі воно увійде до олімпіади 2020 року. Тобто потрібно тримати як швидкість, як якість, так і боулдеринг. Болдеринг - це серія коротких маршрутів, але дуже важких перехватів, які виконуються за дуже короткий проміжок часу, при чому витрачається максимум енергії".

Павло Божко

Odoo CMS - велика картинка

Для досягнення високих результатів Павло Божко змушений їздити на тренування до Києва, Хмельницького та Львова. Адже в Чернівцях скалодром розрахований лише на боулдеринг.

"Дуже не вистачає скалодрому з високою стінкою. Це дало б змогу активно готуватись до змагань зі складності та швидкості".

Павло Божко

Проблема в тому, що такий вид спорту в Чернівцях не фінансується місцевою владою, каже тренер клубу скелелазіння та альпінізму Олексій Соваж:

"Ми не отримуємо фінансування майже. Все, що нам давали, нам давали міськрада на проведення змагання, на спортивну атрибутику. Фактично все це робиться за власні кошти. Навіть у Кам’янець-Подільську скелелазіння інтегроване в дитячо-юнацьку спортивну школу".

Олексій Соваж

Odoo CMS - велика картинка

Більше про захоплюючий та непопулярний вид спорту скелелазіння дивіться у сюжеті.  

Фото та відео - Василя Салиги. 

Схожі публікації