Щонайменше 80 людей загинули у Філіппінах після ескалації боротьби з наркотиками

У країні діє ініційована президентом кривава кампанія проти злочинності

Про головне

Оксана Чорна

У Манілі поліція вбила щонайменше 13 чоловік у третю ніч ескалації безжальної війни президента Родріго Дутерте з наркотиками та злочинністю

Про це повідомляє Reuters.

Загальна кількість жертв упродовж тижнів дії кривавої кампанії – щонайменше 80 осіб. На початку цього тижня в Манілі та провінціях, що прилягають до столиці Філіппін, застрелили 67 та арештували понад 200 людей. Поліція називає ці дії "великим одноразовим" ударом для приборкання наркоторгівлі та вуличних злочинів.

Цим терміном поліція Філіппін описує скоординовану модель боротьби зі злочинністю в районах, що схильні до злочинів. Це, як правило, міські нетрі або райони з низькими доходами.

Убивства засуджує віце-президент Лені Робредо, яка належить до опозиційної президенту партії. Робредо є постійним критиком режиму Родріго Дутерте, відколи він зайняв посаду більше року тому.

Представник лівих політичних сил  Ренато Рейєсе написав заклик у соцмережах приєднатися до акції протесту в Кесон-Сіті, закликавши філіппінців засудити режим президента.

Поліція заявляє, що їм не надходили інструкції від вищих органів влади щодо активізації антинаркотичних операцій, і вони лише виконують свою роботу.

Президент не наказав мені убивати. Я також не даю таких вказівок своїм людям.  Але інструкція, що надходить від президента, дуже чітка – наша війна з наркотиками є невблаганною. Ті, хто був убитий, боролись".

Рональд дела Роза, голова національної поліції 

17 серпня президент Родріго Дутерте пообіцяв підвищення тим офіцерам, які брали участь у кривавих затриманнях.

"Давайте вбивати ще по 32 людини кожен день. Може, ми зменшимо те, чим хворіє ця країна".

 Родріго Дутерте, президент Філіппін

Критики стверджують, що Філіппінська національна поліція має тисячі нерозкритих убивств наркозалежних. У нацполіції це заперечують.

Хоча більшість міжнародного співтовариства критикує насильство у країні, філіппінці в значній мірі підтримують кампанію президента.

Джерело фото

Схожі публікації