Сергій Осачук та Микола Салагор презентували чернівчанам нову історію про життя міста

У «Видавництві 21» вийшла книга «Чернівці. Антикварні нариси»

Про головне

Юлія Панаетова

30 травня у Галереї на Штейнбарга відбулась презентація книги «Чернівці. Антикварні нариси» від «Видавництва 21» 

Про роботу над виданням та історії головних героїв книги розповіли почесний консул Австрії у Чернівцях Сергій Осачук та начальник Чернівецької митниці ДФС Микола Салагор. 

«Наша книжка – це результат синергії. Ми створили її вдвох із Миколою. Але ідея цілковито належить йому. Я не збирався і навіть не задумувався над тим, щоби створити таку книгу. Цю ідею я спочатку відхилив, але потім склалося так, що за рік праці книга вийшла друком».

Сергій Осачук, співавтор книги

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Важливі історичні факти у книзі поєднуються із художнім сюжетом. Усі події відбуваються на початку ХХ століття.

У книзі багато ілюстрацій з поштівками, мапами та зображеннями різних артефактів. Більшість яких із приватної колекції Миколи Салагора.

«Усі знають, що я займаюся різними видами колекціонування. Зокрема збираю поштові листівки австрійського та румунського періодів. Першою була розповідь про одного із персонажів – Буббі. Це був поштовх. А після неї вже створилися й інші. Як на мене, вийшло непогано».

Микола Салагор, співавтор книги

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

«Чернівці. Антикварні нариси» – це жива історія міста, головними героями якої стали спортсмени, військові, студенти і просто міські диваки.

«Я спілкувався з чернівчанами, яким було більше 90 років. Вони розповіли мені про того, хто став першим героєм книги. Це образ всезнайки. Він гордий, гідний, завжди заступає на свій пост на початку вулиці Кобилянської. Цей персонаж знає все про всіх. Він виконував функції тогочасного інформбюро. Але частіше йому платили гроші за те, щоби він чогось не розказав, аніж за те, що він знав».

Сергій Осачук, співавтор книги

Odoo CMS - велика картинка

На презентації книги був присутній мер міста Олексій Каспрук. Скориставшись можливістю, один із авторів книги Сергій Осачук попросив мера Чернівців перейменувати одну з вулиць на честь Якоба Флінкера.

«Я підтримую цю пропозицію. Давайте зробимо перші кроки. На жаль, у нас це питання має ухвалити сесія міської ради. Нещодавно вже була спроба назвати одну з вулиць іменем видатного діяча тих часів, але частина депутатів була проти. Вашу пропозицію я обов’язково підтримаю. Треба реалізовувати заповіти чернівчан, які створювали наше місто».

Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова

Odoo CMS - велика картинка

Над візуальною частиною оформлення книги працювала макетувальниця Тетяна Буняк. Зустріч модерувала Інга Кейвайн.

Після завершення презентації, відвідувачі безкоштовно отримали книгу з автографами авторів.

Трансляцію з презентації дивіться за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації