Роман Труба став директором Державного бюро розслідувань

Першою заступницею обрано Ольгу Варченко

Про головне

Ярина Боринець

Конкурсна комісія 16 листопада обрала директора Державного бюро розслідувань та його заступників

Ним став керівник юридичної фірми «Сектор права» Роман Труба. Про це повідомляє кореспондент Громадського. «За» проголосували всі 9 членів комісії. 

Першою заступницею директора ДБР стала Ольга Варченко. За неї на цю посаду також проголосували 9 членів комісії.

Труба кілька років працював прокурором Пустомитівського району Львівської області. Зі Львова до Києва його перевів після перемоги Майдану земляк — тодішній в.о. генпрокурора Олег Махніцький. Труба обійняв посаду заступника начальника Головного слідчого управління — начальника управління з розслідувань особливо важливих справ ГПУ.

Після призначення генпрокурором Віктора Шокіна звільнився. З 2015 року очолює юридичну фірму «Сектор права».

Усього на посаду директора ДБР претендували 19 кандидатів. Військовий прокурор Анатолій Матіос отримав два голоси комісії, чиновник Адміністрації президента Олексій Горащенков також отримав лише два голоси. 

Державне бюро розслідувань покликане розслідувати злочини посадовців найвищого рівня — від екс-президента, усього Кабінету міністрів і керівників відомств, до правоохоронців та суддів. Орган забере в Генеральної прокуратури функцію слідства. Тож, у разі створення ДБР, підлеглі Юрія Луценка зможуть лише наглядати за розслідуванням кримінальних справ і представляти їх у суді. Крім того, до підслідності ДБР належатимуть військові злочини, які наразі розслідує військова прокуратура.

Не «вестиме» Держбюро лише окремі корупційні злочини, які належать до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Саме ДБР мало б розслідувати справи про розгін Євромайдану та розстріл Небесної Сотні, трагедію 2 травня в Одесі, стрілянину та вбивство 5 поліцейських у Княжичах. Загалом орган нараховуватиме 1500 співробітників у центральному апараті та семи територіальних управліннях, йдеться у повідомленні.

Для повноцінного запуску Державного бюро розслідувань потрібно ще обрати керівників центрального апарату й регіональних підрозділів, а також співробітників департаменту внутрішнього контролю. Загалом це близько 150 осіб.

Проблема в тому, що обирати їх має та сама конкурсна комісія, що й директора. Якщо не внести необхідні зміни до закону, створення ДБР розтягнеться на роки.

Зараз у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який відтерміновує передачу справ Державному бюро розслідувань іншими правоохоронними органами до 1 січня 2019 року.

Джерело фото

Схожі публікації