Рада безпеки Росії пропонує обмежити експортну монополію Газпрому

Унаслідок лібералізації російського газу прибуток монополіста скоротиться на 6,5 мільярдів доларів

Про головне

Оксана Чорна

Міжвідомча комісія при Раді безпеки Росії рекомендувала уряду визначити умови лібералізації експорту російського газу

Про це повідомляє Meduza з посиланням на протокол засідання комісії, яке відбулося 6 липня.

Як зазначає видання, є два шляхи лібералізації експорту – обмеження монополії Газпрому на постачання газу по трубопроводах за кордон і збільшення обсягу експорту скрапленого природного газу (СПГ). На експорт СПГ монополія Газпрому не поширюється.

Представники Газпрому на засіданні міжвідомчої комісії Ради безпеки щодо безпеки в економічній і соціальній сферах не були присутні.

Представник Радбезу підтвердив факт засідання міжвідомчої комісії, однак відмовився коментувати деталі лібералізації експорту газу і чому на зустрічі був відсутній представник Газпрому.

Якщо незалежні виробники газу отримають доступ до експортної труби пропорційно частці у видобутку, прибуток Газпрому може знизитися на 6,5 мільярдів доларів (при загальній виручці за 2016 рік 100,7 мільярдів доларів), підрахувала директор Prosperity Capital Management Ольга Даниленко.

Газпром – найбільший виробник газу в Росії. Близько 40 відсотків видобутого газу концерн відправляє на експорт. У першому півріччі 2016 року Газпром експортував 103,6 мільярдів кубометрів газу.

На сьогодні в Росії лише одне підприємство має право на постачання СПГ за кордон в обхід монополії Газпрому. Йдеться про дочірню компанію Газпрому Sakhalin Energy – оператора проекту Сахалін-2.

Джерело фото

Схожі публікації