Правоохоронці викрили міжнародну схему торгівлі людьми з України до Великої Британії

Потерпілим з польськими робочими візами не виплачували зарплатню, погрожували та залякували

Про головне

Оксана Чорна

Щоб переправити українців до Британії, їм підбирали чужі документи або переправляли у схованках вантажівок 

Правоохоронці з України, Литви та Польщі викрили схему торгівлі людьми з України до Великої Британії.

Про це повідомив Андрій Гаманюк, начальник відділу Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми Національної поліції, передає Громадське.

Більш ніж 11 учасників злочинної групи та понад 30 потерпілих фігурують у кримінальній справі, заявив Гаманюк.

Потерпілі отримували робочі візи до Польщі, а далі їм пропонували їхати до Британії. Їм обіцяли офіційну оплачувану роботу із зарплатнею 4-7 тисяч фунтів стерлінгів.

До Британії українці потрапляли нелегально. Їм підбирали документи подібних за зовнішністю. Якщо це не вдавалося, то їх переправляли у схованках вантажівок.

За послугу працевлаштування з громадян просили 4200 фунтів стерлінгів. Вже на території Британії потерпілих втягували у боргову кабалу. Їхня робота фактично не оплачувалася, тому вони не могли виплатити гроші за працевлаштування. Зловмисники починали погрожувати і залякувати потерпілих.

Українці працювали автомийниками, на сільських господарствах доглядали за тваринами, збирали врожаї, виконували хатню роботу та працювали на інших низькокваліфікованих роботах.

Вербували українців переважно у західних регіонах України. До Британії їх переправляли через Данію, Норвегію, Нідерланди та Німеччину.

Наразі підозрювані затримані на території Литви. Серед них були як громадяни України, так і громадяни інших країн. Їм обрано запобіжні заходи. Далі їх мають судити за торгівлю людьми згідно з литовським законодавством.

Більшість потерпілих уже в Україні. Їм може бути надано фінансову допомогу у розмірі 4 тисяч гривень та психологічну допомогу. Хоча деякі потерпілі відмовляються співпрацювати зі слідством.

Українці були змушені відпрацьовувати кошти за поїздку у Велику Британію по півтора-два роки.

Джерело фото

Схожі публікації