Працівники ФСБ тричі приїздили під час майдану - Наливайченко

Росія почала готуватися до анексії Криму з кінця 2013 року

Про головне

Аліна Лісненко

Під час Майдану до України тричі приїжджали представники ФСБ

Про це на допиті під час судового засідання у справі держзради екс-президента України Віктора Януковича, заявив Валентин Наливайченко, передає "УНІАН".

Колишній очільник СБУ розповів, що останній раз спілкувався з Януковичем на його інавгурації у 2010 році, де забезпечував його безпеку, а після цього подав заяву про звільнення з посади голови СБУ і більше не спілкувався.

Щодо обставин самоусунення Януковича з посади президента, Наливайченко заявив, що тоді був депутатом і голосував 22 лютого 2014 року за відповідну постанову.

Пізніше, 24 лютого Наливайченка призначили в.о. голови СБУ. За його словами, екс-президент не намагався з ним зв'язатися після цього.

Наливайченко також розповів, що йому нічого невідомо про загрози життю Януковича, які могли би його спонукати втекти з України. Про обставини втечі колишнього президента йому стало відомо від двох співробітників УДО, які 24 лютого 2014 року повернулися з Криму, куди супроводжували Януковича, коли він втікав з Києва.

Наливайченко додав, що у Криму був разом із Арсеном Аваковим в ніч проти 23 лютого, де бачив російську техніку і захоплення російськими спецслужбами півострова.

У свою чергу, адвокати Януковича заявили, що Наливайченко був у Криму не просто в якості нардепа, а як уповноважений ВРУ, фактично як голова СБУ. А на суді він каже неправду, щоб зняти з себе відповідальність за бездіяльність під час захоплення росіянами Криму.

Наливайченко повідомив, що підготовка до анексії Криму почалася ще у 2010 році, коли Янукович офіційно повернув офіцерів ФСБ на півострів, звідки свого часу Наливайченко, як голова СБУ, їх вигнав.

Також він додав, що працівники ФСБ за часів Януковича наводнили силові структури України, в тому числі і СБУ. А під час Майдану в Україну тричі на запрошення Януковича приїжджали високопоставлені посадовці ФСБ, які спеціалізувалися на протидію тероризму, їх навіть включили у систему урядового з'вязку. На його думку, це означає, що тоді активно готувалася здача Росії усієї країни, а не лише Криму.

Також він розповів, що від 24 лютого 2014 року СБУ у низці міст України почала виявляти групи диверсантів зі зброєю, підготованих заздалегідь Росією за сприяння колишнього керівництва СБУ на чолі з Олександром Якименком, йдеться у повідомленні.

Джерело фото

Схожі публікації