«Off Limits»: незабуті історії забутих людей

У Чернівцях відкрилась фотовиставка, присвячена табуйованим темам

Про головне

Юлія Панаетова

2 липня у Центрі культури «Вернісаж» відбулось відкриття фотовиставки всесвітньовідомих авторів «Вхід заборонено. Відібрані серії»

Експозиції присвячені темам, про які заборонено говорити з політичних або історичних причин. Свої роботи представили митці з Аргентини, Іспанії, Росії, Перу, Греції та Бельгії. Серед них є і українські фотографи: Дмитро Купріян, Сергій Мельниченко, Олександра Павловська та Василь Салига, який став одним із ініціаторів відкриття виставки у Чернівцях.

«Ці роботи були відібрані на фестивалі в Одесі серед 200 учасників із 40 країн світу. Тут представлено 10 експозицій. Найбільше мені подобається те, що піднімаються соціальні питання. Для мене основне - показати щось важливе, підняти проблемні запитання. Можливо в житті людей щось зміниться внаслідок побаченого».  

Василь Салига, фотограф

Odoo CMS - велика картинка

Роботи фотомитців є дуже емоційними, вони заворожують і змушують задуматися. Наприклад, експозиція Василя Салиги має назву «Дзеркало байдужості». Героями світлин є діти з відділення для психічнохворих.

«Лікарні є відображенням цивілізованості суспільства. Таким є і дитяче відділення психіатричної лікарні. Діти, які перебувають тут, потребують особливого ставлення та уваги. Таке життя є абсолютно реальним також і для лікарів, котрі щодень долають труднощі, виконують всій обов`язок, зберігають людяність. Як одні, так і інші є заручниками обставин, заручниками нашої байдужості. Значно легше не помічати та ігнорувати, ніж взяти відповідальність на себе. Зараз ремонт вже закінчено, та чи достатньо відновлення будівель та приміщень для «ремонту душ»…Ці фото – минуле, щоб не стати майбутнім». 

з анотації

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

На виставці також виставлені роботи, присвячені геноциду національної меншини мусульман, революції в Зімбабве та кривавим традиціям Перуанських Анд.

Для зручності під кожною із презентованих експозицій є QR-код, за допомогою якого можна перейти на сайт автора світлин та дізнатися більше про їх створення.  

Odoo CMS - велика картинка

Вхід для всіх бажаючих – вільний. Фотовиставка триватиме до 15 липня включно.

Фото Максима Козменка

Схожі публікації