NASA створить підводний човен для дослідження Титану

Дослідники імітували умови на Титані в кріогенній лабораторії

Про головне

Ярина Боринець

Фахівці НАСА спільно з вченим Вашингтонського університету розроблять підводний човен для дослідження вуглеводневих водойм на Титані

Субмарину планують запустити до супутника Сатурна протягом 20 років. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті Phys.org, передає "УНІАН".

Дослідники імітували умови на Титані в кріогенній лабораторії, оскільки температура у поверхні небесного тіла становить мінус 170-180 градусів Цельсія. У випробувальну камеру додавалася рідка суміш метану і етану. У неї занурювали невеликий нагріваючи картридж, щоб зрозуміти, як тепло від підводного човна буде впливати на її гідродинамічні характеристики.

Вважається, що тепло, яке виділяється машиною, призведе до появи пухирців азоту, здатних перешкодити маневруванню, зйомкам і роботі баластних систем, які закачують або відкачують забортну рідина. Крім того, вчені розробили спеціальну відеокамеру і оптичний пристрій, названий бороскопом. Він може працювати в екстремальних умовах, включаючи низькі температури і високий тиск. У ході експерименту також було встановлено, що за наявності азоту в вуглеводневих водоймах Титану рідина замерзає при мінус 198 градусах Цельсія, це означає низьку ймовірність зіткнення субмарини з айсбергом.

Джерело фото

Схожі публікації