На Вінничині сільський голова відкрив пункт прийому бур’яну-алергена

Щоб привернути увагу до поширення шкідливої рослини, чиновник виплачує кошти з власної кишені

Про головне

Оксана Чорна

За один кілограм амброзії він платить три гривні

Сільський голова села Якушинці Вінницької області Василь Романюк відкрив пункт прийому бур’яна. 

Про це повідомляє вінницьке видання Vlasno.info.

Бур’ян приносять у пункт прийому вторсировини, за кожен кілограм амброзії сільський голова платить три гривні. Сам Василь Романюк пояснив, що таким чином хоче привернути увагу мешканців села до поширення цієї рослини.

"Є дуже поганий досвід боротьби з нею у південних областях України, коли на бур’ян мало звертали увагу, а зараз він розповсюдився і став одним з найбільш шкідливих. Спеціальної програми по боротьбі з амброзією ми не приймали, тому і грошей з бюджету не виділяли. Я приблизно знаю, скільки її у нас росте. Підрахував, що більше, ніж на три тисячі її не принесуть. Тому грошей не шкода. Це не настільки велика сума, щоб не мати можливості її виділити. Але головного я досягнув — привернув увагу до проблеми. Бо люди дійсно нічого про це не знали. А зараз приходять, питаються що за бур’ян, де росте".

Василь Романюк, сільський голова села Якушинці Вінницької області 

Амброзія є так званим карантинним бур’яном (щоб запобігти її поширенню часто приймають адміністративні заходи). Її пилок викликає алергічний риніт. Рослина швидко поширюється і осушує ґрунт. Її насіння дозріває у серпні-вересні. Росте амброзія у посівах різних культурних рослин, біля будинків, у місцях з порушеним ґрунтовим покривом (біля новобудов), а її насіння зберігається у грунті до 40 років.

Джерело фото

Схожі публікації