На Мальдівах ввели надзвичайний стан

Причиною стало рішення суду стосовно колишнього президента

Про головне

Ярина Боринець

Президент Мальдів Абдулла Ямін 5 лютого ввів в країні надзвичайний стан терміном на 15 діб

Про це повідомляє Reuters з посиланням на міністра юстиції Азіму Шакур.

Ямін прийняв таке рішення після того, як Верховний суд скасував обвинувальні вироки стосовно колишнього президента країни Мохамеда Нашида і ще вісьмох лідерів опозиції, засуджених за тероризм. Уряд відмовився виконати рішення Верховного суду. Незабаром після цього Ямін заявив, що, за його відомостями, Верховний суд планує почати процедуру його імпічменту. Введення надзвичайного стану він пояснив "загрозою національній безпеці".

Азіма Шакур заявила, що під час режиму надзвичайного стану судді країни позбавляються недоторканності. Через кілька годин після цього в будівлю Верховного суду увірвалися співробітники служб безпеки Мальдів, повідомляє Reuters з посиланням на представника суду Фейсала Адама.

Згодом було заарештовано колишнього президент Мальдів Момуна Абдула Гаюма, що правив країною з 1978 року до 2008 року.

Мохамед Нашид був обраний президентом Мальдів у 2008 році; через чотири роки подав у відставку через політичну кризу. У 2015 році Нашида звинуватили в тому, що перед відставкою він видав незаконний наказ про арешт головного судді кримінального суду Мальдів Абдуллу Мохамеда. Колишнього президента визнали винним у тероризмі і засудили до 13 років ув'язнення. У 2016 році Нашид зумів виїхати до Великобританії, де йому надали статус біженця.

Джерело фото

Схожі публікації