Мітинг під Радою

Вимагають визнати добровольців учасниками бойових дій

Про головне

Буняк Тетяна

Близько сотні представників Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та інших організацій пікетують будівлю Верховної Ради, вимагаючи ухвалення законопроекту №7190 "Про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний і правовий статус".

Про це повідомляє "Укрінформ".

Учасники пікету тримають у руках прапори з партійною символікою ВО "Свобода", "Національного корпусу", Об'єднання добровольців, а також плакати з гаслами на зразок "Визнання добровольців - справа честі. Владо, прийми законопроект №7190!" та "Вони загинули за Україну та досі без визнання" із зображенням облич полеглих добровольців.

Правопорядок біля парламенту забезпечують близько 200 поліцейських і бійців Нацгвардії. Ситуація загалом спокійна.

Законопроектом №7190 пропонується визначити добровольцями осіб, які у складі добровольчих формувань брали участь в антитерористичній операції, але не були включені до складу, зокрема, Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України та Національної гвардії. Водночас проект передбачає визнання добровольців учасниками бойових дій у разі залучення їх до проведення антитерористичної операції на строк не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення.

Добровольців, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва під час АТО, пропонується визнати інвалідами війни та поширити на них і членів їхніх сімей гарантії та пільги, передбачені законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Окрім того, в законопроекті встановлюється чіткий і прозорий порядок надання вищезазначеним добровольцям статусу учасника бойових дій.

Так, статус УБД добровольцям надається міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій. До її складу, відповідно до законопроекту, мають обов’язково включатися представники добровольчих формувань з правом дорадчого голосу.

Підставою для надання добровольцям статусу УБД є клопотання керівника відповідного добровольчого формування, нотаріально завірені свідчення не менш як двох свідків із числа осіб, які разом із такою особою брали участь в АТО та отримали статус УБД або інваліда війни, а також копії довідок про безпосередню участь особи в АТО, а для осіб, які отримали поранення, контузії, каліцтва, – відповідні медичні довідки.

Джерело фото

Схожі публікації