Лідер Каталонії вимагає від Мадрида вивести поліцію, яка вдалася до "репресій"

Він також закликав ЄС виступити посередником у переговорах Барселони з Мадридом

Про головне

Яна Вичавка

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон 2 жовтня заявив, що вимагає від іспанського уряду вивести усі сили поліції, які підпорядковуються Мадриду та були спрямовані до регіону перед референдумом про незалежність

За словами лідера Каталонії, підрозділи правоохоронних органів повинні бути виведені з Каталонії "за репресивні дії", вчинені під час голосування на референдумі, повідомляє DW. Він додав, що уряд Каталонії створить комісію з розслідування скарг про порушення з боку правоохоронців.

Також Пучдемон закликав Європейський Союз виступити посередником у переговорах між Барселоною та Мадридом у їхній суперечці щодо незалежності Каталонії. Він повідомив, що остаточні результати референдуму не будуть оголошені в регіональному парламенті у вівторок та навряд чи в середу, інформує агентство Reuters. Пучдемон додав, що Каталонія не планує різко розривати відносини з Іспанією, і закликав до нових підходів до розв'язання суперечки.

Нагадаємо, згідно з результатами референдуму, який був проведений каталонською владою 1 жовтня, близько 90 відсотків виборців, які взяли участь у голосуванні, підтримали незалежність Каталонії. Центральний уряд Іспанії заборонив проведення референдуму та намагався усіляко завадити волевиявленню. Голосування супроводжувалося сутичками між прихильниками незалежності та іспанською поліцією, якій було віддано наказ звільнити виборчі дільниці від людей і не допустити голосування. Під час сутичок правоохоронці нерідко застосували грубу фізичну силу у відповідь на пасивний опір з боку прибічників незалежності Каталонії. За останніми даними уряду Каталонії, травми під час протистояння з поліцією отримали майже 900 осіб. Після референдуму прем'єр Іспанії Маріано Рахой заявив, що в Каталонії не було жодного референдуму, а відбулося його "інсценування".

Джерело фото

Схожі публікації