Керівниця фонду Western NIS Enterprise Fund Ярослава Джонсон презентувала книгу рецептів

У книзі зібрані всі рецепти українських страв, які родина відтворила живучи в Америці

Про головне

Галина Волощук

11 червня в Літературному целанівському центрі Ярослава Джонсон презентувала свою кулінарну книгу “Спадщина чотирьох господинь”

Керівниця фонду Western NIS Enterprise Fund та українка за походженням Ярослава Джонсон в своїй книзі розповіла про особливості української кухні в США. Тітка, бабуся, мама та сама Ярослава – ті самі чотири господині, які зберегли рецепти української кухні в США. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

“Під час війни, коли німецькі війська наступали, а на українських землях не було зрозуміло, яка влада панує, саме в цей момент мої батьки зрозуміли, що вижити буде тяжко, тому вони вирішили втекти за кордон. Так я опинилася в Америці. В сім’ї не забували про українські звичай та традиції, та навіть популяризували серед американців, аби ті знали, що Україна існує”.

Ярослава Джонсон, авторка книги “Спадщина чотирьох господинь”

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Під час втечі, батьки маленької Ярослави встигли взяти лише найнеобхідніше, а отже кулінарної книги там не було. Тому кожного дня мати та бабуся згадували рецепти та записували їх. Ярослава пам'ятає, що до 9 років вдома коштувала лише українську кухню. Усі ці рецепти зібрані в книзі. Авторка каже, що української традиційної кухні не буває, адже кожна страва особлива та постійно змінюється.

“Я пам’ятаю, що вперше спробувала піцу в школі. І з таким захватом прибігла до мами і розповіла про неї, тоді ми спробували її відтворити. З того дня ми готували не лише українську кухню. Українська кухня для нас – історія нашої сім'ї. Тому для мене було особливо важливо надрукувати цю книгу”.

Ярослава Джонсон, авторка книги “Спадщина чотирьох господинь”

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Наостанок Ярослава наголосила на важливості збереження історії родини. В її планах створити книгу з історією її сім'ї. Але популяризувати книгу вона не хоче, каже, що передасть мемуари своїй дочці. Щоб вона та її діти, постійно пам'ятали про свою родину, та знали, хто вони та звідки. 

Трансляцію події дивіться за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації