Кельменецький район залишається єдиним районом на Буковині, де не утворено жодної ОТГ

Підсумки громадських слухань у Чернівецькій області

Про головне

Аліна Лісненко

Кельменецький район поки залишається єдиним районом в Чернівецькій області, де ще не утворено жодної об’єднаної територіальної громади

Однією з причин такої ситуації може бути недостатній рівень інформованості жителів району щодо так званої реформи децентралізації влади, повідомляє Чернівецький ЦРМС.

З минулого тижня розпочались громадські слухання у селах Кельменецького району і впродовж лютого вони пройдуть у кожному населеному пункті. Про особливості реформи розповідають представники районної та обласної адміністрації, а також фахівці Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС).

За минулі сім днів такі слухання відбулись у дев’яти селах – Вороновиця, Лівинці, Новоселиця, Вовчинець, Нелипівці, Дністрівка, Іванівці, Бурдюг та Бузовиця. Результати громадських слухань різняться у кожному із сіл. До прикладу, у Вороновиці жителі заслухали інформацію про можливості та варіанти формування нової громади, але поки вирішили утриматись від будь-яких рішень і спостерігати як буде проходити процес надалі. А от у Лівинцях виступили з ініціативою створення окремої громади і надіслати запрошення до навколишніх десяти сіл.

«Світовий досвід свідчить, що ефективне з погляду видатків управління настає в громадах з населенням від 5 тисяч осіб, а «золотою серединою» є громади з населенням 10-20 тис. осіб. Тобто частка витрат на апарат управління у населених пунктах до 5 тис. осіб зазвичай є дуже великою, в межах 80-90% від бюджету, і, таким чином, для розвитку громади майже нічого не залишається. Відповідно до цього, якщо Лівинецька об’єднана громада буде створена у запропонованому форматі, то її населення складатиме близько 10 тис. осіб, що дає їй шанс». 

Андрій Кучуран, радник з питань комунікації Чернівецького ЦРМС

У Новоселиці люди також прийняли рішення звернутися до навколишніх сіл з пропозицією об’єднатись в єдину громаду, однак вибір щодо центру такої громади вирішили поки не робити і залишити це для обговорення. Далі слухання відбулись у селі Іванівці і там практично одразу було вирішено створити самостійну громаду з центром у них.

«Загалом у Новоселиці люди готові увійти до Іванівецької громади, однак разом з тим вони мають й інші варіанти. Окрім цього є прагнення Нелипівців стати центром іншої громади і є ще Росошани, де слухання відбудуться 19 лютого. Після цього ми зможемо вже краще зрозуміти, які можливі громади в цій частині Кельменецького району». 

Тарас Прокоп, радник з питань децентралізації Чернівецького ЦРМС

У Нелипівцях вирішили, що варто створювати окрему об’єдану громаду, втім лише у тому випадку, якщо центр буде у них, разом із Росошанами, Лукачівкою і Новоселицею. Якщо ж такої громади створити не вдасться, то мешканці Нелипівців готові об’єднатись у Кельменецьку громаду.

У селі Вовчинець вирішили утриматись і на даний момент не приймати будь-якого рішення стосовно об’єднання. У Дністрівці жителі так само прийняли інформацію до відома і вирішили, що варто провести ще одні збори села і вже тоді прийняти рішення, що робити далі. У Ленківцях люди присутні на слуханнях підтримали ідею створення громади з центром у їхньому селі та надіслати звернення до сіл Вороновиця і Коновка з пропозицією увійти до складу такої громади.

В неділю відбулись ще два слухання в селах Бурдюг та Бузовиця, де жителі поки також утримались від прийняття рішень щодо формування об’єднаних громад. У Бурдюзі, зокрема, було вирішено створити робочу групу для детальнішого вивчення ситуації. Варто підкреслити, що в цих селах на слуханнях був присутній міський голова Кельменців Сергій Буняк, який пропонував увійти даним селам до громади з центром у Кельменцях.

«Нарешті процес в даному районі почався і вже чотири населених пункти виступили з ініціативою формування громад, що дає поштовх подальшим діям. Що ж до конфігурації потенційних громад, то вона якраз вирішується на громадських слуханнях та подальших сесіях сільських рад».

Тарас Прокоп, радник з питань децентралізації Чернівецького ЦРМС

Фото: Чернівецький ЦРМС

Схожі публікації