Катар відновлює дипломатичні відносини з Іраном

У Тегеран повернеться відкликаний у минулому році катарський посол

Про головне

Оксана Чорна

Катар поверне свого посла, відкликаного з країни в минулому році, в Тегеран

Про це йдеться в заяві МЗС Катару, передає Громадське.

У МЗС Катару заявили, що дипломат "повернеться в Тегеран для виконання своїх дипломатичних обов'язків". Держава Катар висловила прагнення зміцнювати двосторонні відносини з Ісламською Республікою Іран в усіх областях, йдеться в повідомленні.

Катар відкликав свого посла з Ірану в січні минулого року. Причиною такого рішення стали атаки на посольство Саудівської Аравії в Тегерані і консульство в Мешхеді, що стали відповіддю на страту шиїтського проповідника Німра ан-Німра.

5 червня 2017 року Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Бахрейн оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром. Згодом, про розрив дипломатичних відносин з Катаром заявили також Ємен, Лівія, Мальдіви і Маврикій. Дев’ятою країною, що розірвала дипвідносини з Катаром стала Мавританія.

Рішення ухвалили через підозри в підтримці Катаром ісламістських угруповань, включно з "Братами-мусульманами", "Ісламською державою" і "Аль-Каїдою".

Влада Катару пояснила "фінансування терористів" необхідністю викупити членів сім'ї еміра, які потрапили в заручники під час поїздки до Іраку у квітні 2017-го року. 

Джерело фото

Схожі публікації