Ізраїль взяв на себе відповідальність за знищення сирійського ядерного реактора

Ядерний реактор знищили на північному сході Сирії у 2007 році

Про головне

Аліна Лісненко

Ізраїль визнав свою відповідальність за знищення ядерного реактора в 2007 році на північному сході Сирії

Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на Армію оборони Ізраїлю та "Jerusalem Post".

Досі ізраїльські ЗМІ не могли публікувати детальної інформації про виявлення реактора і процесу ухвалення рішень, які призвели до його руйнування.

Однак багато з цих деталей публікувалися в іноземній пресі та в мемуарах колишнього президента США Джорджа Буша й віце-президента Діка Чейні, йдеться у повідомленні.

"Моссад (політична розвідка Ізраїлю — ред.) підтвердив існування сирійського реактора у березні 2007 року, отримавши фотографії, зроблені в Дейр-ез-Зорі. Фотографії запросила Армія оборони Ізраїлю. За словами тодішнього міністра оборони Аміра Переца, керівництво володіло розвідданими, але стояло перед військовою й дипломатичною дилемою".  

 "Jerusalem Post"

Колишній міністр оборони пояснив, що у квітні 2007 року він скликав першу зустріч на об’єкті з вищими ізраїльськими чиновниками, на якій вони ухвалили рішення підготувати всі варіанти знищення об’єкта.

Після того, як колишній президент США Джордж Буш відмовився знищувати реактор, ізраїльська рада безпеки ухвалила рішення знищити реактор власними силами.

5 вересня 2007 року вилетіли чотири винищувачі F-15 і чотири F-16. Літаки проникли в повітряний простір Сирії через Туреччину, і між 12:40 12:53 на об’єкт скинули близько 17 т бомб, тим самим знищило реактор, передає видання.

Джерело фото

Схожі публікації