"Газпром" оголосив про розірвання контрактів з Україною

"Нафтогаз" почав здійснювати закупівлю у польській компанії PGNiG

Про головне

Ярина Боринець

"Газпром" змушений негайно почати розірвання контрактів з українським "Нафтогазом" на поставку і транзит газу в Стокгольмському арбітражі

Про це 2 березня заявив голова компанії Олексій Міллер.

За його словами, арбітраж, "керуючись подвійними стандартами", ніби-то прийняв асиметричне рішення за контрактами, істотно порушивши баланс інтересів сторін.

"Арбітри аргументували своє рішення різким погіршенням стану української економіки. Ми категорично проти того, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми України. У такій ситуації продовження дії контрактів для "Газпрому" є економічно недоцільним і невигідним".

Олексій Мюллер, голова компанії "Газпром"

28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів за недопоставку транзитного газу. З урахуванням рішення по іншому спору, згідно з яким "Нафтогаз" заборгував російській компанії два мільярди доларів, "Газпром" виявився винен українській стороні 2,56 мільярда.

"Нафтогаз" оскаржував в Стокгольмському арбітражі контракт на поставку газу, укладений з "Газпромом" у 2009 році на десятирічний термін. Рішення щодо суперечки про постачання газу було винесено в грудні 2017 року. Обидві сторони інтерпретували його як свою перемогу.

2 березня "Нафтогаз" оголосив, що "Газпром" відмовив Україні в поставках газу на березень і знизив на 20% тиск в газопроводах на своєму боці системи. В результаті цього на Україні ввели тимчасове обмеження споживання газу. Разом з тим "Нафтогаз" почав здійснювати закупівлю у польській компанії PGNiG.

Джерело фото

Схожі публікації