Додаток для смартфону "викрив" приховані позиції військових Іраку, Сирії та Афганістану

Додатком користуються понад 8 мільйонів осіб

Про головне

Ярина Боринець

Популярний додаток для смартфона, який фіксує пробіжки, запливи або велосипедні поїздки його користувачів, опублікував їх маршрути за останні три роки

Однак на мапу, яку оприлюднив додаток, потрапили не тільки стадіони і басейни, а й приховані військові позиції Іраку, Сирії та Афганістану.

Про це повідомляє "Радіо.Свобода".

Додаток можна встановити не тільки на смартфон, а й на фітнес-браслет таких фірм, як Fitbit, Jawbones і Garmin. У налаштуваннях програми можна вимкнути передачу даних про ваші пересування розробникові, але після встановлення на пристрій ця функція за замовчуванням увімкнена.

27 січня на масштабне оновлення карти звернув увагу 20-річний житель Австралії Натан Русер, студент Австралійського національного університету, що займається дослідженнями військових конфліктів за допомогою відкритих джерел.

Користувачі інтернету одразу ж взялися вивчати карту, виявивши на ній багато цікавої і, як упевнені деякі коментатори, досить чутливої інформації. Наприклад, про місце розташування американських військових баз і систем ППО в Іраку і Афганістані, а також маршрути пересування американських солдатів. Здебільшого територія цих країн на карті Strava зафарбована в чорний колір: місцеві жителі вкрай рідко користуються фітнес-трекерами, та й інтернет є часом тільки у великих містах. На чорному тлі чітко виділяються контури військових баз США та інших країн, територією яких здійснюють свої пробіжки чи патрулювання солдати.

Odoo CMS - велика картинка

​Після суперечок про доречність публікації карти представники Strava, офіс якої в Сан-Франциско, лише нагадали про анонімність використаних даних і відіслали користувачів до посту у своєму блозі, опублікованому ще влітку 2017 року. У ньому докладно пояснюється, які налаштування треба змінити в застосунку, щоб інформація про ваше пересування не була доступною широкому загалові. Журналісти американського видання Forbes попросили представників компанії відповісти на запитання, чи аналізувалися перед публікацією карти можливі ризики і чи не збирається Strava повністю прибрати її з відкритого доступу. На момент цієї публікації відповіді від компанії журналістам отримати не вдалося.

Джерело фото

Схожі публікації