Біографія американського історика у розмовах про двадцяте століття

У Чернівцях презентували книгу розмов Тімоті Снайдера з Тоні Джадтом “Роздуми про ХХ століття”

Про головне

Галина Волощук

24 червня в Літературному целанівському центрі історик та дослідник інтелектуальної історії ХХ століття Андрій Мінаєв та співзасновник Видавництва “Човен” Ігор Балинський презентували книжку розмов Тімоті Снайдера з Тоні Джадтом “Роздуми про двадцяте століття”

Це світовий інтелектуальний бестселер, остання прижиттєва книга американського та британського історика, публіциста та інтелектуала Тоні Джадта.

Наступну презентацію проведуть в Івано-Франківську, а далі у Львові. Видавництво “Човен”, яке видало книгу, існує лише рік та друкує переважно репортажну та документальну літературу. 

“Тоні Джадт – інтелектуал за широтою поглядів та наукових інтересів. Я знав про Джадта, але багато не читав. Він займався дослідженням міжвоєнного комунізму, країн Центральної та Східної Європи та інших цікавих тем. А цю книгу я як викладач буду рекомендувати своїм студентам. Тому що такі теми, як комунізм, фашизм, проблема єврейської ідентичності, Центральна та Східна Європа в добу радянського володарювання та деякі інші розкриваються тут блискуче”. 

Андрій Мінаєв, історик та дослідник інтелектуальної історії ХХ століття 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Джадт помирав від тяжкої хвороби, яка повністю його паралізувала, але він міг ясно мислити та говорити. Тому Тімоті Снайдер зрозумів, що це остання нагода зафіксувати те, що Джарт не встигне сам написати в ролі наукового дослідника.

“Я вирішив, що цю книгу треба перекладати, адже це остання пожиттєва книга Джадта, яку він записував на диктофон Тімоті Снайдеру протягом восьми місяців 2010 року. Він їздив до нього в Нью-Йорк кілька разів на тиждень і записував розмови. Мова йшла не лише про те, що треба було записати історію двадцятого століття, а й видати бографію Джадта через його розуміння та осмислення цього часу. За тиждень до смерті Джадт встиг записати останній розділ цієї книжки, який стосується економічних ідей двадцятого століття”. 

Ігор Балинський, співзасновник Видавництва “Човен”

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Трансляцію події дивіться за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації