Ангола обере нового лідера після 38 років при владі попереднього президента

Багата на нафту країна, яка страждає від бідності та корупції, сподівається на реформи

Про головне

Оксана Чорна

23 серпня в Анголі проходять вибори членів Національної Асамблеї

Про це повідомляє AP News.

Близько 9,3 мільйонів ангольців зареєстровані для голосування за 220 членів Національної Асамблеї. Партія, яка переможе на цих виборах, потім обере президента країни.

Чинний президент Жозе Едуарду душ Сантуш при владі в Анголі вже протягом 38 років. Президент обрав своїм наступником Жоау Лоуренсу, міністра оборони та колишнього губернатора, який боровся у війні проти португальського колоніального правління, а також у тривалій громадянській війні, яка завершилася в 2002 році.

Парламентська партія "Народний рух за визволення Анголи" (португальською MPLA) попри твердження про порушення виграла на виборах 2012 року 72 відсотки голосів. З опозиції найсильнішою є партія "Національний союз за повну незалежність Анголи" (порт. UNITA) – колишній повстанські сили, які боролися з MPLA у громадянській війні в Анголі.

Ангола страждає від бідності, корупції та утисків прав людини. Проте деякі аналітики вважають, що нове керівництво може відкрити шлях до більшої підзвітності влади.

63-річного Жоау Лоуренсу вважають символом стабільності та навіть поступових змін у країні, яка бореться з серйозними економічними проблемами. При президентстві Лоуренсу, зокрема, очікують на фіскальну реформу.

Критики, однак, указують на закріплені патронатні мережі, які через продовжуватимуть контролювати ситуацію в Анголі. Окрім того, 74-річний чинний президент, як очікується, залишиться лідером керівної партії. 

Ангольські правозахисники стверджують, що напередодні виборів  більшість засобів масової інформації зосереджували увагу на кампанії MPLA. Спостерігачі від інших африканських країн звітують про вибори. Проте Європейський Союз не надсилає повноцінну місію спостерігачів, посилаючись на обмеження з боку уряду Анголи.

Джерело фото

Схожі публікації