Англія розробляє свою версію "списку Магнітського"

Розробка законопроекту почалася до того, як в Солсбері були отруєні екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія

Про головне

Ярина Боринець

Влада Великобританії планує ввести санкції проти російських чиновників, причетних до корупції і порушення прав людини

Про це повідомляє британське видання The Telegraph.

За інформацією The Telegraph, глава МЗС Борис Джонсон і міністр внутрішніх справ Великобританії Ембер Радд домовилися, що країна розробить свою версію так званого "списку Магнітського". Як очікується, в нього потраплять 49 осіб, причетних, на думку британської влади, до позасудових страт і тортур. Обмеження проти фігурантів списку будуть передбачати відмову у видачі віз і заморожування активів.

Розробка законопроекту почалася до того, як в Солсбері були отруєні екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія, відзначає The Telegraph. Зараз проект закону знаходиться в Палаті громад парламенту Великобританії.

"Закон Магнітського" був прийнятий в США в 2012 році. Приводом для цього стала смерть в московському СІЗО юриста Сергія Магнітського, який працював з фондом Hermitage Capital. У фонді арешт і смерть Магнітського пов'язують з тим, що він викрив корупційні схеми з повернення податків, в яких були замішані російські чиновники. Влада РФ це заперечують.

За "законом Магнітського" влади США вводять санкції проти людей, яких вважають причетними до порушення прав людини. Їм забороняється в'їзд в країну, а їх активи на території США заморожуються. Аналогічні закони діють також у Канаді та деяких європейських країнах.

Британський парламент прийняв поправки в законодавство, схожі з "законом Магнітського", в лютому 2017 року. Вони дозволили відмовляти в візі людям, які можуть бути причетні до порушення прав людини, і заморожувати їх активи в Великобританії.

Джерело фото

Схожі публікації