50 мільйонів людей у Пакистані ризикують отруїтися миш'яком через забруднені підземні води

Експерти наполягають на перевірці усіх свердловин з питною водою в Інді

Про головне

Оксана Чорна

Згідно з новим дослідженням, приблизно 50 мільйонів людей є у зоні ризику отруєння миш'яком від забруднених підземних вод долини Інду в Пакистані

Про це повідомляє Time.

Концентрація миш'яку в деяких свердловинах зростає, проте населення продовжує споживати воду, що, ймовірно, є зараженою, зазначила Лубна Бухарі, яка очолює Раду з досліджень водних ресурсів уряду.

"Через відсутність правил люди брутально експлуатують підземні води, через що зростає рівень миш'яку". 

Лубна Бухарі, керівник ради з досліджень водних ресурсів Пакистану

Автори дослідження розробили карту з виділенням ділянок вірогідного забруднення на основі даних про якість води. Вони дослідили майже 1200 підземних водних насосів, враховуючи геологічні чинники, такі як нахил поверхні та склад ґрунту. Вчені визначили, що близько 88 мільйонів людей живуть у районах високого ризику.

Оскільки близько 60-70% населення споживають підземні води, автори дослідження розрахували, що приблизно 50 мільйонів – можливо, навіть 60 мільйонів – потенційні постраждалі. Це становить1/3 з 150 мільйонів людей, які, за даними ВООЗ, п'ють, споживають у їжу та використовують у сільському господарстві воду зі вмістом миш'яку.

Ці цифри демонструють нагальну необхідність перевірки всіх свердловин з питною водою на рівнині Інду, заявив провідний автор дослідження Джоель Подґорський з Швейцарського федерального Інститут водної науки і техніки Eawag.

За його словами, у зоні високого ризику – середня та нижня течії річки Інд та її приток перед виходом у Аравійське море.

ВООЗ вважає, що концентрація миш'яку вище 10 мікрограмів на 1 літр є небезпечною. Дані аналізів у Пакистані є у п'ять разів вищими.

Миш'як, потрапляючи в організм, вбиває людські клітини. Отрута викликає ураження шкіри, пошкодження органів, захворювання серця та рак. Проти отруєння миш'яком ліків немає.

Джерело фото

Схожі публікації