Люди: Жан Побе

Про район російських письменників та недооцінене місце молодіжних тусовок

Люди

Галина Волощук

Чи спадало вам колись на думку, що одного літнього дня ви зберете свої валізи та поїдете… на Прут? А по дорозі ще зупинитеся на вулиці Прутській потусити у друга в барі. Усе це можливо, якщо ви звернете увагу на той простір, в якому Жан Побе зумів розгледіти перспективу. Саме про цю непомічену красу та дім, де генеруються ідеї в координатора мистецької формації DZESTRA Жана Побе, читайте у рубриці Люди.

Odoo CMS - велика картинка

Район російських письменників

Не знаю, чи це офіційна назва, але я називаю саме так район, який починається нижче Кобилянської та простягається до Руської (Пушкіна, Крилова, Маяковського, Лєрмонтова та інші: Українська, Саксаганського, Вірменська, Шевченка, Тобілевича, Джамбула). Можливо, він мій улюблений, бо я тут живу. Коли я відкриваю вікно, усе, що відбувається на цій вулиці, чути так, ніби відбувається у моїй кімнаті. І це не автомобільний трафік, а розмови людей, дитячий гамір. Більшість будинків тут виконані у стилі румунського модернізму, принаймні так його називають у Чернівцях, адже вся ця архітектура створена у міжвоєнний період, коли Північна Буковина була частиною Румунії. В глобальному ж контексті це архітектура модернізму, або точніше функціоналізму та ар-деко. Інфраструктурно усі підстилі цього архітектурного напрямку надзвичайно близькі мені, особливо на контрасті з тим, що нам залишилось у спадок від часів Австро-Угорщини та створюється у часи незалежної України. І, звісно, це більше, ніж просто форми, це спосіб життя і особливі підходи. Тут немає нічого зайвого, адже найголовніше – це функція предмету, будинку, кімнати. Без ліпнин, без лицемірних прикрас. У Чернівцях є надзвичайно цікаві зразки такої архітектури. Найкращий приклад – Будинок офіцерів. Часто чув від городян, ба більше, навіть від архітекторів, що ця будівля не вписується в австрійську архітектуру Театральної площі. Насправді, там не вписується все інше, а він – найбільш прогресивна будівля у місті. Шкода, що вона у такому стані. Там дуже круто.

Odoo CMS - велика картинка

Серед інфраструктури публічних просторів і архітектури модернізму відчуваю себе найбільш комфортно. Цінності підходів цього періоду є мені найближчими. Окрім чудових будівель, у цьому районі як ніде в Чернівцях,  багато зелених насаджень, а ми з друзями жартуємо, що будь-яке дерево краще за будь-якого архітектора. Дерева та широкі тротуари на цих вулицях створюють особливий затишок, а тому в теплі сезони можна спокійно вийти на вулицю у капцях із чаєм і відчути себе, як удома. Тут приватний простір виходить за межі квартир.

Я виріс у місцевості, де є тісний зв’язок з природою, тому мені важко уявити життя у багатоповерхівці, особливо у великих пострадянських містах. Це пригнічує мене, я вважаю, що це просто неповага до самого себе – жити там. Це коробки, і я би волів краще жити без цивілізації, аніж у густонаселених районах. Район російських письменників класний ще тим, що тут зробиш два кроки – і ти в центрі. Але найцінніше для мене те, що у таких невеликих будинках зберігається людський масштаб, коли висота будівель не більше чотирьох поверхів, сусіди знають один одного і сприймають один одного як хороші знайомі, а не як статистичні одиниці великого мурашника.

Odoo CMS - велика картинка

Зазвичай своїм гостям з інших міст чи країн я не показую університет, чи театр або принаймні не роблю на цьому великого акценту. Усе це красиві картинки, які можна побачити, які можна і в інтернеті нагуглити. А от непопулярні місця, які мають емоційний зв'язок зі мною, показую з превеликим задоволенням і розповідаю про них довго. Саме таким місцем для мене є набережна Прута.  

Вулиця Прутська 

Наш шлях до міського пляжу проходить від центральної частини міста через цю індустріальну зону. Показати, що вона є однією із найкрутіших вулиць, – моя амбіція. Навіть люди, які часто ходять на пляж, не знають цю дорогу, а обирають іншу. Ця вулиця широка, має чудові зелені насадження, на ній розміщена найкрасивіша автобусна зупинка, яка поки що не використовується. Окрім нічного клубу на початку вулиці, тут є малі бізнеси та залишки великих індустріальних підприємств. Ця зона має великий потенціал через те, що тут майже немає житлових будівель. Тут багато порожніх приміщень. Територіально це може бути перша в Чернівцях повністю тусовочна вулиця. Вона може бути повністю присвячена креативним індустріям, адже тут достатньо місця та умов для реалізації таких ідей.

Odoo CMS - велика картинка

У своїх мріях я уявляю тут мануфактури, коворкінги, бари та клуби, одним словом – вулицю для молоді та нових індустрій. Розвиток цієї зони прописаний у стратегії розвитку міста Чернівці 2030. Тут є величезний закритий парк, де планували робити якийсь гидкий аквапарк. Слава Богу, що той проект провалився. Але я веду до того, що те, про що ми говоримо, прописується і на рівні стратегій розвитку, але може трохи в інших формах. Це означає, що я і команда проектів на Пруті, як мінімум не одинокі і рухаємося у стратегічно важливому напрямку.

Місяць тому до нас приїжджала група студентів-архітекторів з Віденського технічного університету. Вони досліджували в тому числі цю частину Чернівців, сенси цих локацій. Також цю зону обирав для досліджень архітектурний фестиваль Archivision, тому що ця частина потребує як мінімум уваги, а максимум – цікавих рішень ревіталізації. Тому наша команда – одна з тих, які привертають увагу до цієї зони, що помітно впливає на інші організації та експертів, яким цікавий цей простір.  

Odoo CMS - велика картинка

Маяк на Пруті

У 2017-2018 роках я жив у Німеччині. Однією з цілей мого від’їзду зокрема було і дистанціювання від Чернівців і Буковини, до яких я надто емоційно прив’язався. Проте протягом останніх місяців у Європі, я зрозумів, що хочу все ж працювати в Чернівцях для своєї ком’юніті. Мені стало остаточно ясно, що людина має жити там, де її коріння. Аби це не звучало надто пафосно, я вирішив більшу частину кожного року проводити на Буковині, і лише інколи відряджати себе до країн розвинутішої Європи, щоби не потонути в українській рутині і зберігати об’єктивність.

У рамках роботи нашої організації DZESTRA ми давно прийняли рішення, що хоча і робимо локальні проекти, та вони обов’язково можуть розглядатися і на глобальному рівні, тобто бути актуальними для будь-якого міста у світі зі схожими вхідними даними. Саме таким є проект «ПРУТ заново». У нас з’явилася ідея інтеграції річки Прут у середмістя Чернівців. Тому ми створили конструкцію, яка могла би стати місцем зустрічі і точкою тяжіння. Так і з’явився «Маяк на Пруті».

Odoo CMS - велика картинка

Прибережну зону Прута можна використовувати для багатьох різноманітних проектів, а не тільки для типового відпочинку. В рамках нашого проекту ми намагаємося змінити інформаційний простір навколо пляжу і ріки в Чернівцях, створити більше позитивних інформаційних приводів, які протистоятимуть новинам про інфекції у воді чи заборону купання епідеміологічними службами. Окрім цього ми наголошуємо на важливості зеленої зони у середмісті та демонструємо нові функції набережної. Боремося з хибною думкою, що Прут знаходиться далеко і до нього довго їхати. Обігруємо старі та створюємо нові сенси та символічні зв’язки, пов’язані з великою водою у житті громади і міста.

Odoo CMS - велика картинка

Як правило, маяк ставлять на березі моря, для орієнтування кораблів. У нашому випадку все навпаки – ми привертаємо увагу жителів міста до річки. Не з води на сушу, а з суші на воду. Окрім ідейної складової у конструкції є функціональна складова: це платформа, де можна організувати власну подію та привертати увагу жителів міста до цього простору.

За перший сезон 2017 року ми показали, як тут можна працювати з локацією. Такі зони не мають стояти порожніми. Маяк відкритий для всіх проявів культури, мистецтва та усвідомленого відпочитнку, треба лише заповнити заявку, і провести свій івент. Усі події співорганзованого нами «Дня молоді» у сумі відвідало більше 1000 людей. Це доводить, що усе, що ми робимо, дійсно має сенс і є цікавим не тільки для обмеженої групи осіб. Цього разу людей не зупиняла думка, що до Прута треба трохи пройтися.

Фото Василя Салиги

Схожі публікації