Про молодіжну політику на місцевому рівні

Інтерв’ю з Анастасією Головченко та Євгеном Бондаренко

Явища

Галина Волощук

13 жовтня у Чернівцях відбувся прес-сніданок, під час якого ГО “Центр молоді Чернівців” презентувала перебіг адвокаційної кампанії щодо внесення змін до комплексної програми “Молодіжна програма 2021-2025”.

Комплексна програма з розвитку молодіжної політики на 2021-2025 роки – це стратегія, відповідно до якої буде відбуватися робота працівників обласної державної адміністрації та районної державної адміністрації задля задоволення потреб молоді та вирішення її проблем.

Чи можемо ми дійсно вплинути на державну політику, визначивши свої інтереси на місцях? Чи буде це реально в контексті обмеженого державного бюджету без залучень інвесторів? Та чи може звичайний студент мати вплив на ціле міністерство? Із такими питаннями ми звернулися до Анастасії Головченко, засновниці ГО “Центр молоді Чернівців”, а також до в.о. директора Всеукраїнського молодіжного центру Євгена Бондаренко.

Odoo CMS - велика картинка

Як з’явилась ідея проведення адвокаційної кампанії?

Анастасія: Адвокаційна кампанія – це про захист та просування інтересів цільової аудиторії. Ми розвиваємо інтереси нашої цільової аудиторії. Ми – молодь, і захищаємо права тих людей, яких ми представляємо. Ми маємо розуміти, що у нас є право на отримання коштів для розвитку наших інтересів. Тому що ми можемо усе що завгодно, ми працюємо знизу, але важлива підтримка зверху. А щоб у нас усе вийшло, необхідно це чітко донести.

Це була спільна розробка нашої громадської організації. Ми всі тут активісти, які мають певний досвід роботи в громадському секторі. Тому ми знаємо як формувати програму розвитку, а також розуміємо, що ми як містяни і жителі нашого регіону можемо вносити свої пропозиції з фіксованою сумою та планом.

Коротко про формування стратегічних цілей 

Анастасія: Спочатку ми розраховували, що у нас буде два місяці, але ми дізнались, що необхідно провести адвокаційну кампанію в інтенсивному режимі, проаналізувати та пролобіювати інтереси молоді в період із 1 по 10 жовтня. Ми розуміємо, що це пов’язано з виборами, до початку яких потрібно затвердити бюджет. Бувало, що ми до ночі сиділи в офісі і систематизували потреби всіх фокус-груп, вставляли свої правки. Вивчали попередні комплексні програми, починаючи від 2016 року, щоб розуміти на який бюджет розраховувати цього року. Ми вже тоді розчарувались, адже цифри були дуже малі, і коли нам з управління сказали, що цифри можуть бути ще менші, ми були в шоці. 

Фінансування на розвиток молодіжної інфраструктури повинно навпаки щороку збільшуватись. Має бути позитивна тенденція змін. Але, на жаль, навіть на державному рівні на розвиток молодіжної політики виділяють найменшу кількість коштів. Крім того, на законодавчому рівні не визначено, що таке молодіжна політика. Лише зараз почали опрацьовувати типові положення. За основу прийняли законопроект про основні засади молодіжної політики, який зараз допрацьовують. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Звичайно, ми говоримо що закон – це ще не все, що має відбутись. Адже є Міністерство молоді та спорту, яке буде створювати підзаконні акти, які будуть усе це доповнювати та розробляти. Тому наша головна мета – донести до органів державного управління, що саме необхідно зробити. Така практика повинна стати нормою у всіх регіонах та діяти спільно з визначеними міністерськими програмами. А що буде далі – побачимо. 

Євген: Зараз запускається нова програма, і в ній говориться про участь молоді та розвиток молодіжних центрів та інституційної спроможності молодіжних центрів. Тобто, коли вони можуть бути самобутніми установами. Можливо, у такому аспекті доречно буде говорити про необхідність створення власної експертної ради, як наглядового органу, яка може з одного боку направляти їх роботу, а з іншого – бути лобістом інтересів. 

Про спілкування з фокус-групами

Анастасія: Ми працювали в екстреному режимі. Адвокаційна кампанія мала тривати два місяці, а тривала всього 10 днів. Оскільки це було у прискореному темпі, за два дні ми провели три величезні розмови з різними представниками фокус-груп. Спільно визначали потреби, а потім їх шлях вирішення, що є дуже важливим під час подібної практики. Було багато різних потреб. Наприклад, молодь ОТГ говорила про те, що необхідна популяризація здорового способу життя. Адже в деяких громадах є проблема наркозалежності та розповсюдження наркотиків. Також фокус-групи наголошували на необхідності створення спортивних комплексів. Але ми не лише збирали потреби, а й радили до кого необхідно звертатись, адже є проблеми, які ця програма, в рамках свого функціонування, вирішити не може. 

Євген: Існує трирівнева система молодіжних центрів: національні, обласні і локальні місцеві центри. Стратегія говорить про те, що в Чернівцях повинен бути обласний молодіжний центр. І для нас як національного молодіжного центру важливо підтримувати контакт із обласними. Адже легше безпосередньо працювати з ними, і вчити їх взаємодіяти з локальними. Тим самим вибудовувати сталу та ефективну роботу. Чим швидше ці процеси будуть розвиватися, тим краще. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Визначені спільні інтереси

Анастасія: Наша основна (але не єдина) пропозиція щодо програми – створення молодіжної інфраструктури. Це про молодіжні центри та простори, куди можна прийти і втілити свої ідеї. Ми запропонували обласній та районним державним адміністраціям внести ці потреби в комплексну програму розвитку молодіжної політики до 2025 року. Серед необхідних дій – створення обласного молодіжного центру, а також створення принаймні трьох молодіжних центрів в ОТГ. Також був запит на проведення бізнес-форумів, проведення дайджестів та стажування в обласній державній адміністрації. 

Євген: Також ми говоримо про те, що всі молодіжні центри не повинні бути лише в Чернівцях – вони можуть мати філії в регіонах. Було би ідеально, якби у кожної ОТГ був свій молодіжний центр. Це важливо, адже в кожній громаді є свої пріоритети, запити та стратегії розвитку. 

Фінанси

Анастасія: Реалізація програми відбувається за бюджетні кошти. Сказати, скільки коштів планується для реалізації проекту, дуже складно, адже частину коштів закладають щорічно. Тобто це відбувається так: Чернівецька обласна адміністрація кожного року визначатиме частину бюджету на реалізацію цього проекту. Відповідно у програмі є 5 граф, які поділені поетапно на відповідні суми до 2025 року. 

Євген: Ми говоримо про програму на 5 років. Ми можемо врахувати, що на цьому етапі та кількість фінансів може бути недостатньою, але ніхто не заважає мати хороші результати за рік, що у майбутньому буде лобіювати зміни у фінансуванні. 

Odoo CMS - велика картинка

Анастасія: Важливим етапом є й те, що ми, представники ГО “Центру молоді Чернівців”, мусимо бути присутніми під час усіх засідань по розподілу бюджетних коштів. Ми повинні бути впевнені, що нам виділять достатню кількість коштів цього року для розвитку молодіжної політики та молодіжної інфраструктури.

Євген: У нас дуже мало говорять про залучення коштів з органів місцевого самоврядування, громадські кошти та інвесторів. Але це також механізм, із яким необхідно працювати. Бажання – це добре, але якщо бажання із навичками корелюються, тоді це стає дійсно ефективним механізмом. Якщо фокус-групи показують цей запит, важливо до нього рухатися, а не зробити 10% і все. Так не працює. На жаль, ми знаходимося у тій ситуації, коли молодь – одна з найменших зон фінансування. І це потрібно змінити, показавши гарний результат. 

Зараз ми почали досліджувати європейські практики участі молоді в громадах і паралельно корелювати їх з фінансовими запитами. Це потрібно для того, аби у нас була інформація, на яку ми можемо опиратися, а саме досвід інших країн і фінансове розуміння. 

Анастасія: Щодо того, що саме відбуватиметься далі – сказати дуже важко, адже ця програма проходить затвердження у відповідних відділах департаментів. Саме вони встановлюють фінальні правки. Тоді затверджену програму з коментарями проміжних відділів виносять на голосування на сесію до обласної ради. 

Odoo CMS - велика картинка

Це не кінець нашої адвокаційної кампанії, ми не говоримо про її результати, ми наголошуємо про її перебіг. Ми перша в Україні молодь, яка проводить адвокаційну кампанію, що вносить свої пропозиції до комплексної програми розвитку молодіжної політики. Цього до нас ще ніхто не робив. Тому нам важливо, аби про нас чули і сприймали цю справу як позитивний приклад. Як зазвичай формують такі програми? Із Міністерства молоді та спорту України надсилають загальнодержавну програму на всі регіони, де вже її втілюють без змін, не враховуючи інтереси громадян. А нам важливо, щоби такі програми були актуальними. Адже мало хто бачить глибину проблеми молодіжної політики в Україні.


Спілкувалась Галина Волощук
Фото Ольги Манюк

Схожі публікації