Можливість стати кращим за Ілона Маска

На кафедрі комп’ютерних систем та мереж ІФТКН ЧНУ створять сучасну науково-технічну лабораторію

Явища

Галина Волощук

27 травня у Блактичній залі ЧНУ ім. Юрія Федьковича відбувся круглий стіл «Синергія науки, бізнесу і влади у Чернівцях. Інженерія майбутнього». Науковці та представники бізнесу здійснили пошук шляхів розвитку інженерного й інноваційного потенціалу Чернівців. Що з того вийшло, читайте у нашому інтерв’ю.

Odoo CMS - велика картинка

Що таке Інжинірингова школа Noosphere та для чого вона існує? 

Сергій Веретюк, керівник Noosphere Engineering School

Інжинірингова школа Noosphere – це мережа науково-технічних лабораторій, які діють на базі закладів вищої освіти України. Засновник школи – Максим Поляков, ІТ підприємець, який інвестує кошти в соціальні проєкти. Ми націлені на підтримку ВНЗ України, адже інвестиція сьогодні формує фундамент успішної  інтелектуальної еліти України в майбутньому.

Наразі школа існує у вищих навчальних закладах Дніпра, Черкас, Києва, Запоріжжя, Житомира, Рівне та Чернівців. 

Діяльність Noosphere Engineering School полягає у створенні ефективної startup-платформи для молодих спеціалістів України. Для ефективної діяльності школа інтегрує наукові підходи у бізнес-середовище. Адже не достатньо лише створювати продукт, необхідно його ще й поширювати.

Odoo CMS - велика картинка

Як кафедра комп’ютерних систем та мереж відноситься до такої ініціативи?

Георгій Воробець, завідувач кафедри комп’ютерних систем та мереж

Наразі ми виступаємо ініціаторами такої школи. Але ми розглядаємо це як відкриту ініціативу для синергії всіх зацікавлених у цьому проєкті. Про це ми починали говорити кілька років тому, коли Noosphere організовувала конференцію, де ми обговорювали перспективи такої співпраці. Адже самостійна робота ВНЗ та підприємства не є такою ефективною, якби ми об’єднали наші зусилля. Нам необхідна комунікація: студенти повинні розуміти, що необхідно бізнесу, аби він міг підтримувати студентські проєкти.

Odoo CMS - велика картинка

Для чого студентам долучатися до вас, та що вони від цього отримують? 

Сергій Веретюк

Студентам та молодим вченим потрібно розвивати свої інноваційні ідеї, отримуючи технологічну та маркетингову підтримку саме в Україні. Сьогодні у нас сформований культ успішного ІТ. Це добре, але інформаційні технології повинні бути прив’язані до об’єкту дослідження, а не залишатися відірваними від цього. Наша мета – повернути інформаційні технології в царину інженерних наук. 

Зараз є кілька проектів, над якими студенти успішно працюють, в тому числі і комерційні. Ознайомитися з ними ви можете за посиланням.

Odoo CMS - велика картинка

Розкажіть свої історії успіху. Що студентам ЧНУ очікувати від Noosphere Engineering School?

Катерина Молодецька, керівниця лабораторії у ПНУ, Житомир, д.т.н., професорка

Вже три роки наш університет співпрацює зі школою Noosphere. За цей час ми досягнули хороших результатів. До прикладу, ми створили проєкт «Інтерактивна пісочниця». 

Я впевнена, що ви добре знайомі з інтерактивною пісочницею, але ми вирішили піти далі: зробити пісочницю на космічну тематику. Це бокс із кінетичним піском, поверхня якого змінюється в залежності від того, як люди проводять руками. Ми переслідували мету не лише розважати дітей, але й показати фізичну особливість космічних явищ на самих проєктах. 

У ході розробки інтерактивної пісочниці виявилося, що такі експонати є корисними для реабілітації та заспокоєння. Саме тому ми залучили до розробки психологів і працюємо над розвитком проєкту у цьому напрямку. 

Наступним проєктом є «SpaceSphere» – дисплей для відображення інформації на поверхні акрилової сфери. Його можна використовувати для вивчення географії, астрономії та інших природничих дисциплін. Дітям було би набагато цікавіше вивчати предмети на основі таких проєктів. 

Наш університет та Noosphere підтримує студентів у їхній діяльності. Як результат, ми бачимо, що сьогодні наші студенти є призерами великої кількості конкурсів. А їх продукти вже стали експонатами у музеях. Крім того, їхня діяльність є перспективною та прибутковою не лише для освітнього процесу, а й для них самих. Уже сьогодні їм пропонують робочі місця за достойну заробітну плату.

Odoo CMS - велика картинка

Чому існує Noosphere Engineering School? 

Сергій Веретюк

Ми сповідуємо прості цінності: творити може лише вільна людина. Тому у лабораторіях ми намагаємося створити відповідну атмосферу для всіх учасників для того, аби підкреслити важливість науки та технологій в Україні. Сьогодні є дві великі проблеми, пов’язані з профорієнтацією. Існує розподілення професій на престижні та непрестижні. В Україні професії інженера-науковця і викладача не є престижними, на відміну від ІТ-спеціалістів. Але інформаційні технології повинні бути прив’язані з об’єктом дослідження. Ми ж намагаємося робити цілісний продукт, а не лише формувати технології. 

Odoo CMS - велика картинка

Коротко про те, як ми робимо сировину: ми організовуємо лабораторії на базі ВНЗ, допомагаємо та підтримуємо матеріалами та іншим необхідним. Оскільки в Noosphere входить багато комерційних та соціальних проєктів, ми маємо сформований нетворкінг. До того ж ми не лише оснащуємо розхідними матеріалами, але й даємо менторську підтримку для реалізації студентських проєктів. 

Фото Єгора Дьоміна

Схожі публікації