Чи бути реформі ЖКГ у Чернівцях?

Журналістське розслідування про обрання управителів багатоквартирних будинків

Явища

Аліна Лісненко

У 2009 році в Україні запустили Загальнодержавну програму реформування житлово-комунального господарства, що передбачала:

  • розвиток державного регулювання діяльності природних монополій на ринку комунальних послуг; 

  • формування державної житлової політики, створення розвинутого конкурентного середовища на ринку обслуговування житла, у тому числі впровадження комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду із залученням інвесторів-забудовників на конкурсних засадах; 

  • забезпечення беззбиткового функціонування підприємств житлово-комунального господарства; 

  • технічне переоснащення житлово-комунального господарства, скорочення питомих показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів, необхідних для виробництва (надання) житлово-комунальних послуг, у тому  числі створення дієвого і прозорого механізму стимулювання використання альтернативних джерел енергії та видів палива;

  • залучення інвестицій і співпраця з міжнародними фінансовими установами та донорськими організаціями; 

  • залучення громадськості до процесів формування житлової політики та реформування житлово-комунального господарства.

Пізніше, з метою створення конкурентного ринку послуг у житлово-комунальному господарстві, внесли зміни до ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» та передбачили три форми управління: безпосереднє управління, ОСББ та управитель.

Відповідно до законодавчих змін, мешканцям багатоквартирних будинків дали час об’єднатися та створити ОСББ або визначитися, який управитель: КЖРЕП чи приватна компанія, – будуть їх обслуговувати. Якщо ж співвласники будинку не визначилися у зазначений термін, згідно наказу «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку», органи місцевого самоврядування повинні провести конкурс із призначення управителя їхнього багатоквартирного будинку.

Хоча дату для проведення такого конкурсу час від часу переносили аж до 1 травня 2021 року, у Чернівцях конкурс на призначення управителів провели у 2018 році. Тодішній міський голова Олексій Каспрук зобов’язав свого заступника Володимира Середюка організувати та провести даний конкурс. Його проводили у 5 етапів на 11 лотів. Серед приватних компаній переможцями стали ТОВ «Єврокомунбуд», ПП «Порядок в домі» та ПП «Регіон-Центр». Перша компанія отримала в управління 406 багатоквартирних житлових будинків, ПП «Порядок в домі» – 210 по двох лотах і ПП «Регіон-Центр» – 392 будинки.

Яким чином проводився конкурс та за якими критеріями обирали переможця, розповів у коментарі Weche Володимир Середюк:

«Було засідання комісії, де були присутні з десяток людей із різних сфер. По кожному лоту розглядалися пакети документів, які подавалися, і по кожному приймалося рішення по перепідрахунку голосів. Спочатку секретар Департаменту аналізував документи, дали попередню оцінку по балам, а потім ми на комісії розглядали рішення по кожному лоту.

Odoo CMS - велика картинка

Володимир Середюк

Архівне фото Weche

Серед основних критеріїв – це тариф, матеріально-технічна база, персональний склад працівників. Усе це, відповідно до законодавства, подається у вигляді відповідних документів, довідках із переліком тих працівників. Конкурсна комісія розглядає пакет документів, визначаючи бали по кожній із них. Оскільки Постанова виписана дуже правильно, як на мене, вона давала не оцінку 5.0 балів, а давала за перше місце по якомусь критерію 5.0. балів, наступний претендент міг одержати на один бал нижче. Відповідно, за одними критеріями значна перевага була в одних конкурсантів, а в інших – незначна за іншими. Але по балах вона рахувалась як 1 бал по кожному критерію. Найбільш питому вагу мав тариф, і відповідно – 1 бал по інших показниках».

Тобто переможцями стали ті, хто отримав найвищий бал. 

Начебто усе чітко і за прописаною Кабміном Постановою. Втім 27 червня 2019 року Олексій Каспрук звернувся до суду із проханням визнати протиправним та скасувати рішення Конкурсної комісії та виконавчого комітету Чернівецької міської ради «Про призначення ТОВ "Єврокомунбуд" управителем багатоквартирних будинків житлового фонду міста Чернівці по лоту №4 і ПП "Порядок в домі" по лоту №5 та лоту №7». Запитуємо  Олексія Каспрука, що саме його не влаштувало у проведенні конкурсу на вищезазначені лоти:

«На момент проведення конкурсу компанії-учасники надали недостовірну інформацію: у них не було ні працівників, ні техніки – нічого. Формально це було прописано, але ми надавали запит у податкову, і вони надали інформацію, що там немає працівників. Тобто це були фірми, які казали що у них десятки працівників, але насправді працював директор та бухгалтер. Це основні порушення, які б не дозволили їм виграти. Але враховуючи, що власники – депутати, вони мають вплив на комісію. Тому під час конкурсу комісія надала перевагу цим фіктивним фірмам, а не діючим ЖРЕПам.

Ті компанії, які раніше працювали, вони мали і людей, і техніку. Ці компанії не мали нічого. Те, що вони виграли цей конкурс – це порушення конкурсної комісії на чолі з Вадимом Середюком, вони мали би перевірити дані і відмовити їм у доступі до конкурсу». 

Odoo CMS - велика картинка

Олексій Каспрук

Редакція Weche вирішила розібратися у дотриманні умов конкурсу та причетності власників фірм до політичних партій.

Тож почнемо із самих компаній, що виграли лоти. За даними з відкритих джерел, ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ» зареєстровано на Липку Іллю Івановича. Він є засновником ще двох компаній: ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ 11» та ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ 17».  Першу компанію зареєстрували 23.05.2018, а дві наступні – 20.08.2018. Нагадаємо, що конкурс на обрання управителя багатоквартирних будинків оголосили 29 березня 2018 року. У всіх трьох компаніях статутний фонд становить 500 гривень. 

Жодної іншої інформації про Липку Іллю Івановича ми не знайшли. А от уповноважена особа у ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ» та ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ 17» Чернецький Богдан Анатолійович балотувався у 2020 році у Чернівцях у депутати від «Народного контролю» по першому округу. Цікаво також те, що адреси цих двох підприємств співпадають із адресою КЖРЕП-17.

Odoo CMS - велика картинка

Ми поспілкувалися з Богданом Чернецьким і ось, що він нам розповів:

 «”КЖРЕП-17” та “Порядок у домі 17” – це різні підприємства, які не пов’язані між собою. Їх майно не переходило від одного підприємства до іншого. ”КЖРЕП-17” і надалі працює окремо, а “Порядок у домі 17” – це новостворене з нуля підприємство.

До цього я не мав досвіду роботи у сфері комунально-житлових господарств. Наразі я працюю вже 2,5 роки у цьому комунальному підприємстві і доволі успішно. До цього ж працював приватним підприємцем.

Позов Каспрука? Це справедливе рішення. Чому саме колишній мер подав це рішення я не знаю. Якщо суд виніс таке рішення, то воно є правильним».

Якщо «ПОРЯДОК В ДОМІ 17» і КЖРЕП-17 працюють паралельно, то у випадку з ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ 11» ситуація інша. Це підприємство зареєстроване за адресою вул. Антона Чехова, 23 – там же, де й був КЖРЕП-11, який припинив свою діяльність 21.02.2019. А Кисилиця Михайло Миколайович, колишній директор КЖРЕП-11, став директором у  ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ 11».

У коментарі Weche він розповів, як став директором нового підприємства і що стало з матеріально-технічною базою колишнього ЖЕКу:

«– Коли КЖРЕП-11 реорганізували, там контракт не продовжили і мені запропонували у 2019 році посаду директора у “ПОРЯДОК В ДОМІ”.

– Що сталося з матеріально-технічною базою цього жеку?

– Ми здали в міський архів, згідно документів.

– Яке приміщення наразі використовує ПП “ПОРЯДОК В ДОМІ”? Те, що раніше було у КЖРЕП -11?

– Тут багато приміщень, ми орендуємо 3 кабінети».

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Щодо ТОВ «ЄВРОКОМУНБУД», то ця компанія зареєстрована 16.05.2018 на Запоточну Любов Дмитрівну зі статутним фондом у 1378 грн. Адреса реєстрації – вул. Салтикова-Щедріна, 18А. Також на Любов Запоточну було зареєстроване ТОВ «СКСУ» 21 травня 2018 року. Любов Запоточна, за даними з відкритих джерел, раніше займалася роздрібною торгівлею з лотів та на ринках

Директором ТОВ «ЄВРОКОМУНБУД» є Сізов Михайло Сергійович, який балотувався у депутати у Чернівцях по першому округу від «Команди Михайлішина».

Михайло Сізов також погодився дати нам коментар:

«Щоби виграти у конкурсі на обслуговуючу компанію, ми подали всі необхідні документи, відповідно до запитів та вимог тендеру. За результатами конкурсу ми отримали 406 будинків для обслуговування. Ціну на тарифи ми визначали згідно законодавства: кожен тариф формується згідно правил. За інформацією ЖРЕПів, яка була взята з відкритих джерел, і було визначено тариф.

Я маю досвід роботи у цій сфері, де працюю зараз. До цього я працював у комунальних підприємствах.

На сьогоднішній день на ринку працює багато компаній, які обслуговують будинки у нашому місті. Ми йшли за конкурсом. У попередні роки також були тендери на інші будинки і їх вигравали інші компанії, тому нічого підозрілого тут не бачу».

Отже, згідно «Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку» є такі критерії оцінювання конкурсних пропозицій:

  • ціна послуги, що включає відповідно до статті 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» витрати на утримання багатоквартирного будинку, прибудинкової території, поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку, винагороду управителю з розрахунку на 1 м кв. загальної площі багатоквартирного будинку;

  • рівень забезпеченості учасника конкурсу матеріально-технічною базою;

  • наявність персоналу, що відповідає кваліфікаційним вимогам до професій працівників та має необхідні знання і досвід (з урахуванням договорів щодо залучення співвиконавців);

  • фінансова спроможність учасника конкурсу;

  • наявність досвіду роботи з надання послуг у сфері житлово-комунального господарства.

Із цінами ми можемо ознайомитися вже у додатках на сторінках оголошення переможців. Утім порівняти їх із цінами інших конкурсантів можливості немає. Як і немає можливості дізнатися про наявність матеріально-технічної бази у конкурсантів на момент проведення конкурсу. Є дані лише про статутний капітал. Також ми вияснили, що досвід роботи з надання послуг у сфері житлово-комунального господарства на момент проведення конкурсу був лише у директора «ЄВРОКОМУНБУД». Адже колишній директор КЖРЕП-11 обійняв посаду у ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ 11» лише у 2019 році. Чернецький же повідомив, що відповідного досвіду до роботи у ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ» у нього не було. Втім ми також не можемо з’ясувати, чи не зазначали учасники конкурсу інших наявних кадрів із відповідним досвідом. Чому у відкритому доступі немає детальної інформації щодо конкурсу, ми запитали у Володимира Середюка:

«На сайті і не передбачено, щоби була якась інформація. Це все подавалося згідно постанови Кабміну – в конвертах, які були опечатані і підписані учасниками. У присутності членів комісії відкривалися пакети і розглядалися подані документи. На сайті висвітлювалися вже тільки результати конкурсу, як того вимагає законодавство. Частина учасників зазначала, що це конфіденційна інформація, персональні дані і т.д. Самі пакети документів на сайті не висвітлюються».

Ми також можемо припустити, що власники компаній мають зв’язок із депутатами від «Народного контролю» та «Команди Михайлішина». Втім чи є це підставою для визнання проведення конкурсу незаконним? 

Про перебіг судової справи нам розповіла Тетяна Шепелько, громадська активістка та депутатка Чернівецької міської ради 8-го скликання, яка безпосередньо була присутня на судових засіданнях:

«Ми повернулися в суд першої інстанції. Адекватний суддя міг би вже винести рішення, мається на увазі, що він міг як відхилити наш позов так і задовольнити. Але вирішити по суті, не так як це зробив попередній суддя, який під політичним тиском однозначно усунувся від висунення рішення і формально просто закрив справу. Написав, що ми маємо йти до Господарського суду. Звичайно апеляція таку ухвалу скасувала, бо тут жодної господарської суперечки немає. Суто публічна суперечка: оскаржуються рішення виконкомом, рішення конкурсної комісії в якості публічних нормативно-правових документів».

Odoo CMS - велика картинка

Тетяна Шепелько

Поки тривають судові суперечки, переможці конкурсу вже третій рік управляють чернівецькими багатоповерхівками. Але після початку роботи, не всі мешканці будинків під наглядом ПП «ПОРЯДОК В ДОМІ» та ТОВ «ЄВРОКОМУНБУД» задоволені наданням послуг.

Наприклад, 20 серпня 2018 року на «платформі електронної демократії» була зареєстрована петиція про відміну призначення управителем ТОВ «ЄВРОКОМУНБУД», яка набрала 262 голоси.

Із «ПОРЯДКОМ В ДОМІ» також не всі захотіли працювати. Ігор Пуляк, голова ОСББ «Едельвейс», розповів Weche, чому мешканці об’єднаних будинків відмовилися від послуг приватного підприємства:

«Справа в тому, що ми не маємо нічого проти "Порядку в домі". Але після того, як нас обслуговував КЖРЕП-11, по рішенню тендерної комісії і рішенню міськради нас передали без згоди жителів у "лоно" "Порядку в домі". Люди змогли оцінити, що було до того і що є зараз. Люди запротестували, платили не регулярно, я їх розумію, я сам таким був, тому що не було роботи. Усе це затягнулося і ми вирішили, що більше нікуди діватися. КЖРЕП – у стадії смерті, "Порядок в домі" нас не задовольняє, тому 9 місяців біганини, зборів, опитування і підписів, ми створили ОСББ».

Odoo CMS - велика картинка

Ігор Пуляк

Зараз у штаті ОСББ «Едельвейс» – 5 працівників: Ігор Пуляк, два двірники, сантехнік і електрик. Тариф для мешканців об’єднаних будинків складає 5 гривень. Найбільше коштів, за словами Ігоря, йдуть на підтримку ліфтів:

«Будинкам 28 років. Ні мережі, ні територія, ні ліфти не були підтримані фінансово. Усе це – в заржавілому знедбаному стані. Один ліфт в середньому обходиться у 30-35 тисяч. У нас 13 ліфтів, то порахуйте, скільки це грошей. Але додаткових зборів з людей у нас немає». 

ОСББ підтримує не лише ліфти, а й дахи, лавки, водопроводи та інші експлуатаційні мережі. І хоча позитивний результат уже помітний, за словами Ігоря Пуляка, потрібно ще 2-3 роки, аби мешканці відчули зміни.

Odoo CMS - велика картинка

Про зміни у сфері ЖКГ у Чернівцях думає і новообраний директор департаменту ЖКГ Григорій Прохоренко. Він пропонує об’єднати ЖРЕПи № 4, 5, 6, 9, 11, 14 та 17 у єдине комунальне підприємство «Містосервіс»:  

«На сьогодні у нас є 7 ЖРЕПів. Проаналізувавши їх, ми з’ясували, що за 9 місяців усі вони мають приблизно однаковий прибуток – від 12 до 20 тисяч гривень. Це весь дохід, який в нас є на сьогодні. ЖРЕП № 6 є комунальним підприємством, який отримав найбільший прибуток у розмірі 93 тисячі за 9 місяців. Тому говорити про те, що якісь із цих ЖРЕПів являються донорами – це трохи неправильно, адже усі вони у приблизно рівних умовах.

Щодо заборгованості цих підприємств, то був проведений аналіз – сукупна кредиторська заборгованість цих підприємств становить 5,9 млн гривень, у той час як дебіторська складає 7 млн гривень. Фактично нашим ЖРЕПам заборгували більше, ніж вони.

Odoo CMS - велика картинка

Григорій Прохоренко

Щодо економічної складової, ні для кого не секрет, якщо я скажу, що кожне комунальне підприємство має у своєму штаті секретаря, діловода, інспектора з кадрів, 3-4 бухгалтери та інший адмін-господарський персонал. У результаті об’єднання цих компаній ми фактично централізуємо функції бухгалтерії та економіку інших підрозділів. За нашими підрахунками, ми зможемо зекономити у фонд праці від 1,5 до 2,4 млн грн/рік. За рахунок цих коштів ми можемо як збільшувати штаб у подальшому, так і збільшувати оплату праці саме робітничих професій. Тут є ще одна перевага – керівники ЖРЕПів будуть фактично керівниками дільниць, оскільки ми забираємо бухгалтерські функції, економічні і т.п. Вони ж будуть зосереджені саме на функціях надання комунальних послуг, що відповідно підвищить якість цих послуг.

Матеріально-технічної бази достатньо, більше того, є список техніки, яка була передана у приватні руки або по договору, який фактично можна розірвати і забрати всю техніку на нове підприємство, тим самим покращити матеріально-технічну базу».

26 лютого депутати Чернівецької міської ради вже підтримали даний проєкт та створили відповідну комісію для реорганізації вищевказаних ЖРЕПів та створення «Містосервісу». Головою комісії став заступник міського голови Василь Зазуляк. Його заступниками будуть директор департаменту ЖКГ Григорій Прохоренко та заступник директора ДЖКГ Олександр Бурак, який у 2018 році займав посаду заступника директора ДЖКГ Володимира Бешлея та безпосередньо підписував договори із переможцями конкурсу на обрання управителів багатоквартирних будинків.  

Очевидно, що реформа ЖКГ у Чернівцях – незавершена. Питання щодо законності проведення конкурсу на управителів багатоквартирних будинків у 2018 році залишається відкритим. Як і те, яким чином будуть об’єднувати КЖРЕПи, враховуючи те, що деякі з них вже припинили діяльність. 

Тож продовжуємо слідкувати за розвитком подій.


Матеріал Дар'ї Нематіан золбіної, Галини Волощук, Ольги Манюк та Єгора Дьоміна
Фото Ольги Манюк та Ігоря Волощука
Заголовне фото з архіву Weche

Схожі публікації