Улюблений коктейль письменника з кубинських пляжів

Освіжаючий літній коктейль для невеликої сієсти – Дайкірі

Barfly

Оксана Чміль

Історій пов’язаних зі створенням коктейлю Дайкірі (ісп. Daiquirí) безліч, зокрема має право на існування і банальна історія про те, як ще дуже давно моряки додавали до води алкоголь, аби в тропічних умовах вода не псувалась, а сік лайму слугував профілактичним засобом від цинги, якою тоді хворіли дуже часто.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Найбільш популярною є історія про американського гірського інженера Дженнінгса Кокса. Під час війни іспанців із кубинцями «залізна» експедиція на чолі з Коксом приїхала у невелике селище Дайкірі, поблизу Сантьяго-де-Куба, яке славилось родовищами міді та заліза. Кокс надихнувся місцевим ромовим напоєм канчанчара і представив свою версію – з додаванням лайму та цукру. Спочатку коктейль набув скромної популярності серед членів експедиції та працівників місцевого родовища заліза. 1918 року рецептура коктейлю потрапила до рук Константе Рібалагуа, власника легендарного бару «El Floridita», який перетворив Дайкірі на місцеву гордість, і напій прийшовся до смаку американцям, які відпочивали на пляжах Куби. Одним із палких шанувальників Дайкірі був відомий письменник Ернест Хемінгуей.

Odoo CMS - велика картинка

Хемінгуей часто згадував Дайкірі у своїх творах, зокрема Томас Хадсон, головний герой роману «Острови в океані», зізнавався: «Моя латина зовсім нікуди, так само як і моя грецька, і моя англійська, і моя голова, і моє серце. Я зараз можу говорити тільки на замороженому Дайкірі». Винятковий смак Дайкірі цінували і такі відомі особистості як Джон Кенеді, Френсіс Скотт Фіцджеральд та Франклін Рузвельт. А в США так полюбили цей коктейль, що 19 липня відзначають Національний день Дайкірі.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Рецепт:

45 мл – світлий ром

25 мл – сік лайму

15 мл – цукровий сироп

Бартендери чернівецького бару «Contrabanda» кажуть, що Дайкірі найкраще смакує під палючим сонцем Куби, але зважаючи на наше спекотне літо, Дайкірі задасть тон будь-якому гарячому вечору.

Odoo CMS - велика картинка

Смакуйте!

Фото Василя Салиги

Схожі публікації